ЕС ще взима от Лондон 1 млрд. паунда за всеки месец отлагане на Brexit

Това не е първият ултиматум от Брюксел към Обединеното кралство

ЕС ще взима от Лондон 1 млрд. паунда за всеки месец отлагане на Brexit

Снимка: Wikimedia

Европейският съюз ще да глоби с десетки милиарди Великобритания, ако тя отложи Brexit за по-късна от 29 март дата, пишат британските медии The Telegraph и Daily Express. Така останалите 29 страни членки, които трябва единодушно да подкрепят отлагането на Brexit, на практика ще поиска цена за съгласието си излизането на Кралството от Блока да бъде отложено.

Страните членки проявяват все по-негативно отношение спрямо идеята за отлагането на Brexit и ще поискат „правни и финансови условия“, включително повишение с няколко милиарда на вече предвиденото плащане от Лондон на Брюксел в размер на 39 млрд. паунда за излизането от ЕС. Тъй като засега няма знаци за пробив в преговорите за промяна на споразумението между Великобритания и ЕС за Brexit, депутатите в Лондон се очаква утре за втори път да отхвърлят документа, след което по-късно през седмицата да гласуват дали излизането от ЕС да се отложи.

Дипломатически източници от ЕС са казали за The Telegraph, че сумата, която Лондон трябва да плати на Брюксел за Brexit, може да бъде повишена с 13.5 млрд. паунда за година. Това означава, че Великобритания ще трябва да плаща на ЕС по над 1 млрд. паунда за всеки един месец отлагане на излизането от Блока.

Това не е първият ултиматум от Брюксел към Лондон, за да не се отлага Brexit. На 18 януари Европейската комисия предупреди, че ако Великобритания не напусне ЕС преди 2 юли, ще трябва да проведе избори за свои депутати в Европейския парламент. Евентуалният евровот сам по себе си също би струвал на Обединеното кралство милиарди.

Коментари: 0