ЕС увеличава помощта за земеделските производители

Решението ще се прилага до юни 2016 г.

ЕС увеличава помощта за земеделските производители
284 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

На 7 август, петък Европейската комисия разшири обхвата на мерките за подпомагане на европейските земеделски стопани, които са понесли загуби след въвеждането на хранителното ембарго в Русия. В изявлението се посочва, че решението ще се прилага до края на юни 2016 г. Според европейския комисар на земеделието Фил Хоган, ЕС показва солидарност с фермерите, които са най-тежко засегнати от руската забрана, предаде Deutsche Welle.

През август 2014 г. Брюксел реши да отпусне около 125 милиона евро за подпомагане на европейските фермери. С помощта на тези средства е било планирано да се ограничи броят на продукти на европейския пазар, с цел да се избегне рязък спад в цените. "Идеята свръхпродукцията да се оттегли от пазара и да се разпространява безплатно" - каза представител на Европейската комисия - Роджър Уайт.

С подаването на необходимите документи, производителите могат да унищожат 5% от реколтата си и да получат затова компенсация от 50% от европейския бюджет. Ако те решат да не унищожават продукцията си, а да я дадат за благотворителност, ще бъдат компенсирани на 100%.

Подкрепи Economic.bg