ЕС заделя най-малко 25 млрд. евро за страните от Еврозоната

Част от парите ще са за помощ на страните, които все още са извън Еврозоната, да влязат в нея

ЕС заделя най-малко 25 млрд. евро за страните от Еврозоната
708 ~ 1 мин. четене

Най-малко 25 млрд. евро трябва да бъдат заделени от следващия дългосрочен бюджет на Европейския съюз за държавите от Еврозоната. Това препоръча Европейската комисия, пише агенция Reuters.

Следващият бюджет за Еврозоната трябва да осигури средства структурни реформи на национално ниво и да помогне на страните, които все още са извън Еврозоната, да приближат икономиките си до зоната на единната валута.

„Инструментите за осъществяване на реформи и за сближаване трябва да са в състояние да предоставят силна подкрепа и стимули за широк кръг от реформи в страните членки”, коментира представител на ЕК. „Бюджет от порядъка на най-малко 25 млрд. евро за седем-годишен период би осигурил критичната маса и би помогнал за избягване на концентрацията от финансиране само за няколко държави членки”, добави той.

От всички 27 страни членки, които ще останат в ЕС след излизането на Великобритания през 2019 г., само една – Дания – е заявила, че никога няма да приеме еврото. Всички останали са правно задължени да приемат единната европейска валута веднага, когато изпълнят всички критерии за това.

Отделно Еврокомисията предложи да има заделени пари, които да имат „стабилизираща функция” за Еврозоната. Те трябва да предпазват членките на Еврозоната от кризи.

Подкрепи Economic.bg