Ескалира напрежението на границата между Венецуела и Колумбия

Каракас разполага войски, срещу гражданите е използван сълзотворен газ

Ескалира напрежението на границата между Венецуела и Колумбия

Снимка: БТА

1520 ~ 2 мин. четене
Напрежението на венецуелско-колумбийската граница нараства, след като Каракас разположи войски в близост до нея. Съобщава се и за използването на сълзотворен газ срещу граждани, искащи да я преминат, става ясно от информация в BBC.

„Следвайки заповедите на нашия главнокомандващ Николас Мадуро, ръководителят на стратегическото оперативно командване на Въоръжените сили Ремихио Себалос разпореди разполагането на войски на колумбийско-венецуелската граница, за да се гарантира мир и сигурност на гражданите след затварянето на границата”, се казва в съобщение на стратегическото оперативно командване на Въоръжените сили на Венецуела в Twitter. 

По-рано президентът Николас Мадуро нареди частично затваряне на границата с Колумбия, за да се предотврати предоставянето на хуманитарна помощ в страната, одобрена от САЩ. 

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо многократно е заявявал, че чуждестранната хуманитарна помощ ще пристигне във Венецуела на 23 февруари. Той увери, че стотици хиляди доброволци ще помагат за пренасянето на доставките, които включват храна и лекарства.

Гуайдо призовал военните да се „поставят на мястото на народа” и да позволят на камионите да влязат.  По думите му някои действително са напуснали постовете си. 

По-дано двама души бяха убити от венецуелските военни сили в близост да границата с Бразилия. 

Гуайдо, който е лидер на опозицията във Венецуела, миналия месец се обяви за временен президент на страната, позовавайки се на вратичка в закона. Оттогава насам той спечели подкрепата на десетки държави, включително САЩ.

По негови думи властта на Николас Мадуро е незаконна от конституционна гледна точка, тъй като преизбирането му през 2018 г. е било съпроводено от нередности при гласуването. 

Венецуела в капана на политическа и икономическа криза. Инфлацията в страната достигна нечувани размери, като много хора едва си позволяват основни продукти като храна, тоалетни принадлежности и лекарства. 

Около 2.7 млн. души са напуснали Венецуела от 2015 г. насам. 

Подкрепи Economic.bg