ЕЦБ отново остави основните лихви без промяна

Финансовата институция не възнамерява да променя нивата през тази година

ЕЦБ отново остави основните лихви без промяна
348 ~ 1 мин. четене
Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основните лихви без промяна  и по време на днешното заседание на Управителния съвет. Финансовата институция също така запази насоките за бъдещата си лихвена политика, която предполага запазване на рекордно ниските нива през цялата година.

Тъй като икономиката и инфлацията се забавят, ЕЦБ се отказа от предишните си намерения да започне постепенно вдигане на лихвите от лятото на тази година. Вместо това централната банка ще продължи с финансовите стимули, от които беше на път да се откаже. Политиката за подкрепа на ЕЦБ ще бъде насочена към европейския експорт, който се бори с глобалното забавяне, пише Reuters.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си нива поне до края на 2019 г. или колкото е необходимо, се казва в изявление на ЕЦБ.

С решението си от днес ЕЦБ запазва лихвения процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени съответно на 0.00%, 0.25% и -0.40%.
Коментари: 0