ЕЦБ удължава програмата за количествени улеснения

Банката остави без промяна основния лихвен процент

ЕЦБ удължава програмата за количествени улеснения
3680 ~ 1 мин. четене
Европейската централна банка (ЕЦБ) удължи програмата си за количествени улеснения до края на 2017 г. Решението на Управителния съвет на банката е свързано с опитите да се повиши инфлацията, а целта е да се достигне 2% средно покачване на цените в Еврозоната. Първоначалният план на ЕЦБ бе програмата да действа до края на март. Данните за инфлацията обаче показват, че нивото е много далеч от целта, а прогнозата за 2016 г. е за 0.2%.

Друго важно решение от четвъртък е промяната в обема на активите, които ще се купуват. Досега стойността на ценните книжа беше определена на 80 млрд. евро на месец, докато сега се намалява до 60 млрд. евро.

„Ако междувременно перспективата стане по-малко благоприятна или финансовите условия не отговарят на напредъка към последователна корекция на траекторията на инфлацията, Управителният съвет възнамерява да разшири програмата, що се отнася до обема и/или срока на действия“, пише в изявлението на ЕЦБ.

Що се отнася до лихвените проценти, очаквано те остават без промяна. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0%, а този по пределното кредитно улеснение е 0,25%. Депозитната лихва е на отрицателна територия в размер на -0.40%.
Подкрепи Economic.bg