ЕЦБ запази основните лихви на рекордно ниското им ниво

Депозитната лихва остава отрицателна на ниво -0.5%

ЕЦБ запази основните лихви на рекордно ниското им ниво

Снимка: БТА

1036 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази паричните стимули непроменени на днешната си първа за 2020 г. официална среща на Борда. Заедно с това институцията започва стратегически анализ на инфлационната си политика, като подробности за времевия период на изследването ще бъдат съобщени по-късно днес.

С решението си от днес ЕЦБ оставя депозитната лихва на отрицателно ниво при -0.5%. Банковата институция потвърждава обещанието си да държи ставките на дъното, докато продължава да купува облигации за 20 млрд. евро на месец. Лихвените проценти по пределното кредитно улеснение се запазват на 0.25%, а лихвеният процент по рефинансиране - на 0%.

От години ЕЦБ се бори да насърчи растежа на инфлацията и да поддържа нивото ѝ близо до равнището от 2%. Това не се случва въпреки стимулите.

„Управителният съвет очаква ключовите лихви на ЕЦБ да запазят настоящото си ниво или дори бъдат понижени, докато инфлацията не достигне ефикасното си ниво от 2%“, заявиха от ЕЦБ. В края на 2019 г. инфлацията в Еврозоната се ускори и достигна 1.3%, което бе шестмесечен максимум.

Анализът, който предвижда да изготви банковата институция, ще обхване теми от инфлация до дигитална политика и борбата срещу климатичните промени. Това е първият такъв от 2003 г. Инвеститорите чакат насоки дали новия президент ще продължи политиката на предшественика си Марио Драги или ще признае притесненията, че годините на ниски кредитни лихви ще доведат до формирането на финансови балони.

Коментари: 0