Еуфорията около среброто тласна цената на соларните панели

Благодарение на вдъхновението от Reddit металът поскъпна до почти осемгодишен връх и това може да се отрази върху цели сектори

Еуфорията около среброто тласна цената на соларните панели

Снимка: Pixabay

3290 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Вдъхновеното от Reddit поскъпване на среброто до почти осемгодишен връх може да се отрази върху веригите за доставки на неща като соларни системи и монети, ако възходящият тренд запази посоката си.

Металът се използва в толкова много продукти и стоки, че продължителното му поскъпване може да се отрази върху цели сектори и особено на енергийния преход, пише Bloomberg. Високата проводимост на среброто го прави ключов компонент в електрониката на печатни платки и слънчеви панели. До каква степен ще бъде засегната всяка индустрия зависи от това колко дълго ще продължи ралито.

Нарастващите цени на благородния метал заплашват да увеличат разходите на производителите на слънчеви панели, които използват сребърна паста за електрически контакти на фотоволтаично оборудване. При текущите цени металът представлява около 4.7% от цената на панела, изчислява соларният анализатор Джени Чейс.

10% от световното търсене на сребро се генерира именно от индустрията за производство на панели. 

Ако искате да закупите слънчеви панели, може би е разумно да изчакате второто тримесечие“, каза Чейс.

Монети

Търсенето на сребърни монети и кюлчета нарастваше още преди манията от последните седмици, като потреблението се увеличи през 2020 г. за четвърта поредна година, показват данни на Геологическа топографска служба на САЩ. Сега, докато инвеститорите на физическия пазар се увеличават, премиите от сребърните монети на American Eagle се повишиха до близо 5 долара от нормалното ниво от 2 долара през последните три дни.

Електроника

Около 28% от среброто в света е било използвано за производството на електроника през миналата година – в продукти като компютри, телевизори, мобилни телефони, платки, микровълнови фурни и други. Но в повечето случаи среброто е сравнително малък елемент от разходите за тези стоки. Затова се предполага, че ще е необходимо по-голямо и по-устойчиво движение на цените, за да повлияе на стойността на крайните продукти.

Бижута и прибори за хранене

От векове среброто заема достойното второ място след златото, когато става въпрос за пръстени, обеци и прибори за хранене. Те съставляват повече от една четвърт от световния пазар на метала. Но глобалното търсене на сребро за бижута и съдове за хранене се свива съответно с 23% и 34%, заявиха от USGS.

Фотография

Сребърно-желатиновият процес беше гръбнакът на черно-бялата фотография. С времето обаче системите се трансформираха и през миналата година индустрията представляваше само 3% от световния пазар на сребро.

Подкрепи Economic.bg