Евгений Иванов: Ако не подкрепим бюджета на правителството, влизаме в криза

Според изпълнителния директор на КРИБ само опозицията не харесва проекта, защото искат да падне правителството

Евгений Иванов: Ако не подкрепим бюджета на правителството, влизаме в криза

Снимка: Красимир Свраков

Ако не го подкрепим проекта на правителството за бюджет сега, влизаме в криза – политическа, не само медицинска и COVID-криза. Това каза изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов в интервю за Nova. Според него при политическа криза „вече става много по-лошо“.

„Няма да има кой да определя какво правим и какво - не. Вижте какво става в болниците, вижте какво става в здравеопазването. Приказките бяха: „много давате за здравеопазване, много давате за хората на първа линия и те изчезват”. Не само че трябва да се дава, а трябва да се предвиждат средства за тяхното опазване, не само за насъщния, не само за това, че той трябва да получи и възнаграждение, за това, че е на първа линия“, коментира той.

Според изпълнителния директор на КРИБ предложението на правителството е „единственият възможен бюджет в криза като сегашната“.

„Тя е огромна (кризата – бел. ред.), не чука на вратата, а вече вилнее в къщите. Затова подкрепяме бюджета. Дори смятаме, че ако се извадят разходите за всичко, свързано с борба с коронавируса, той ще бъде почти балансиран. Няма да имаме този дефицит, ще бъдем в рамките на допустимото. В крайна сметка и домакинствата няма да получат тези пари, които трябва и следва. Затова за нас е по-добре да се започне в някакъв момент“, казва Иванов.

Той е на мнение, че единствените, които не подкрепят бюджета на ГЕРБ, са „един много добре организиран хор от тези, които преди коментираха – „дайте сега да даваме”, сега казват – „не, не трябва да даваме“.

„Тази позиция ни кара да мислим, че сме прави, защото това са обичайните заподозрени – опозицията - хора, които искат да влязат във властта на всяка цена, тоест те искат криза, да падне правителството и да дойте техният ред, само че без избори, без легитимация кой-кой е и дали има нужната подкрепа“, казва още Евгений Иванов.

КРИБ все пак имат и някои критики към бюджета и те били в части за общественото осигуряване. „Например, пак административното повишаване на минималните осигурителни доходи и въобще запазването на този подход. Имаме споразумение с държавата, че това ще изчезне. Тази година можем да преглътнем. За догодина обаче със синдикатите работим много активно по изработване на механизъм за определяне на минималната заплата. Тогава вече няма да има и модове, няма да има и минимална работна заплата, определяна от министъра на финансите. Разглеждаме тази година като преходна. Дразни ни много запазването на плащането на трите дни болнични от работодателите. Не по-малко ни дразни и преразпределението, което се запазва, дори се повишава през държавата над 40%. Можехме да търсим някакво решение, но пак казвам - гледаме на годината като преходна“, казва още той.

Коментари: 0