Евробарометър: Европейците оценяват ЕС повече от всякога

Нараства безпокойствието по отношение на Brexit

Евробарометър: Европейците оценяват ЕС повече от всякога

Снимка: Pixabay

Европейците оценяват високо членството в Европейския съюз, показва ново проучване на Евробарометър от септември 2018 г. 68% от гражданите дават положителна оценка за членството на страната им в Общността. Това е най-високият резултат за последните 25 години.

Оценката на българите е по-ниска от средната за ЕС(64%). 54 на сто от тях смятат, че членството на страната ни е нещо добро и тя трябва да остане в Съюза, а 60% са на мнение, че България е спечелила от членството си.

Подкрепата към ЕС се увеличава почти във всички страни след референдума във Великобритания. Според 53% от анкетираните Brexit ще има отрицателни последици за ЕС в бъдеще. Това показва безпокойството в гражданите на Стария континент за въздействието, което ще има след Brexit. 

Въпреки нарастващата подкрепа, половината от участниците в допитването не са доволни от посоката, в която се движи ЕС. 

Наблюдава се и по-висок интерес към европейските избори следващата година. 41% от европейците и 42% от българите могат да посочат датата на вота през май 2019 г. На първо място сред приоритетите на хората преди гласуването се нарежда миграцията, следвана от икономиката, младежката безработица и борбата с тероризма. В България на първо място е икономиката, следвана от имиграцията и социалната защита на хората. 
Коментари: 0