Евродепутатите \"спъват\" Георгиева за бюджета на ЕС

Aко нямаме бюджет след 1 януари, ще оставим гражданите на ЕС без ресурси, казва еврокомисарят

Първи сблъсък

Евродепутатите \

Снимка: БГНЕС

132 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Еврокомисията (ЕК) трябва да представи ново предложение за бюджета на 28 ноември, което оставя две седмици за преговори между Европарламента (ЕП) и Съвета на ЕС, преди евродепутатите да могат на последната пленарна сесия за годината през декември да гласуват текст, по който е постигнато съгласие, 

Това стана ясно на заседанието на ЕП в Страсбург във вторник. Евродепутатите са разочаровани от неуспеха на преговорите със Съвета на ЕС за ревизия на бюджета за 2014 г., както и за новия бюджет за 2015 г., стана ясно по време на дебата.

Ако не е налице договореност за бюджет'2015, от 1 януари Евросъюзът ще трябва да работи по системата на „временните суми от една дванадесета“, т.е. С 1/12 на месец от размера на бюджет'2014 или на проектобюджета за 2015 г. - в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска, глава по глава.

Еврокомисарят от квотата на България в ЕС обаче се опита да се противопоставя на европейските законодатели, обяснявайки какви биха били последствия от орязването на бюджета до минимум от догодина. „Това би изложило на риск нашите граждани, създавайки трудности за мобилизиране на ресурси, където са необходими“, обясни зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджета Кристалина Георгиева.

Депутатите от ЕП настояха страните членки да проявят политическа воля за справяне с нарастващата планина от неплатени сметки за 2014 г. Преговорите ще бъдат възобновени след като на 28 ноември бъде представен нов проектобюджет, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

„Не разбираме как е възможно Съветът да губи толкова много време в разрешаване на собствения си проблем (преразпределянето на вноските на база БНД на страните-членки) вместо да работи върху бюджета на Европейския съюз като цяло“, заяви докладчикът по бюджета Жерар Дьопре от партията АЛДЕ (евродепутат от Белгия). Европарламентаристът настоя отново, че „сме длъжни да постигнем съгласие за добър бюджетите за 2014 и 2015 г.“

Депутатите отново поискаха от ръководената от Жан-Клод Юи установяване на „точната сума на неплатените сметки“ на Евросъюза до края на годината преди фокуса на дискусията да премине към проекта за Бюджет'2015.

Подкрепи Economic.bg