Еврокомисар Йотингер: Кохезионната политика трябва да продължи

Според еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси кохезионната ЕС трябва да помогне на България да си повиши БВП

Еврокомисар Йотингер: Кохезионната политика трябва да продължи
648 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Смятам, че кохезионната политика може да се провежда и в бъдеще. Вижте средния БВП на глава на населението в ЕС - 28 хил. евро, срещу 6800 евро в България. Това не може да продължава така. Трябва да намалим разликите и да подкрепим икономиките на България и Румъния. Това заяви европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер по време на пленарно заседание днес в Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Economic.bg.

Той участва в дебата около следващата многогодишна финансова рамка. Става въпрос за 7-годишния период след 2020 г. По-бедните държави членки се борят парите за европроекти да се запазят, докато по-богатите вече искат да спрат да плащат. проблемът се изостри заради напускането на Великобритания, която в момента е втората държава след Германия по размер на годишната вноска в бюджета на ЕС.

Според Йотингер проблемът с брутния вътрешен продукт (БВП) в България може да се реши с още инвестиции. „Тази политика ще продължи. Би било напълно погрешно да отрежем кохезията до дъно“, продължи Йотингер.

„Ние с Жан-Клод Юнкер (председателят на Европейската комисия – бел. ред.) сме  готвачи и келнери и чакаме да поръчате. Като поръчате „Еразъм“, сигурност, отбрана и т.н., това ще Ви донесем. След това ще Ви представим сметката и очакваме да я платите, като в ресторант”, коментира Йотингер.
Подкрепи Economic.bg