Европа може да се обърне срещу Иран

Френски източници съобщават, че държавите членки са готови да върнат санкциите срещу Техеран, ако излезе от ядрената сделка

Европа може да се обърне срещу Иран

Снимка: БТА

532 ~ 2 мин. четене
Европейските страни ще възобновят санкциите срещу Иран, ако ислямската държава се откаже от ангажимента си по ядрената сделка, договорен през 2015 г. Това е казал източник от френското правителство пред Reuters. Миналата седмица Техеран обяви, че обмисля вариант да излезе от споразумението за неразпространение на ядрено оръжие заради действията на САЩ.

Иран също така отхвърли твърдението на САЩ за разполагането на самолетоносач в Близкия изток, наричайки го „стара новина“, рециклирана за водената в момента психологическа война от страна на Вашингтон. Също така Техеран заяви, че има планове да отхвърли някои свои ангажименти по споразумението от 2015 г.

Напрежението се повиши в навечерието на годишнината от оттеглянето на президента Доналд Тръмп от ядреното споразумение, според което Иран се съгласява да ограничи ядрената си програма в замяна на сваляне на международните санкции. Споразумението бе подписано от президента Барак Обама.

Администрацията на Тръмп възстанови санкциите срещу Иран и дори ги разшири, забранявайки на всички държави по света да търгуват с ирански петрол.

Ирански медии съобщиха, че Техеран ще пише на страните, които все още поддържат споразумението - Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай, за да им даде подробности около плановете за „намаляване на ангажиментите си“ по сделката. Държавната телевизия съобщи, че Иран не планира да се оттегли от сделката, но ще възобнови някои ядрени дейности, които бяха прекратени по неговата сила.
Източник от френското президентство е заявил пред Reuters, че европейските страни все още не знаят точно какви стъпки планира Иран, но те ще трябва да въведат отново санкции срещу Иран, ако тези стъпки са равносилни на отхвърляне на сделката.

„Не искаме Техеран да обяви действия, които биха нарушили ядреното споразумение, защото в този случай ние, европейците, ще бъдем задължени да възобновим санкциите според условията на споразумението“, е казал източникът. „Изпращаме съобщения до Техеран, за да кажем, че сме решени да приложим споразумението, че наистина искаме те да останат в това споразумение, въпреки че взехме предвид сложността на ситуацията и предадохме същите послания на нашите американски съюзници“, според френския източник.
Коментари: 0