Търговските преговори между САЩ и Китай продължават в четвъртък

По-високите ставки трябваше да влязат в сила още в началото на годината, но Тръмп даде отсрочка

Търговските преговори между САЩ и Китай продължават в четвъртък

Снимка: Pixabay

332 ~ 1 мин. четене
Търговските преговори между Съединените щати и Китай ще продължат в четвъртък и петък, когато китайският вицепремиер Лиу Хъ ще посети Вашингтон, потвърдиха от китайското търговско министерство, цитирани от Reuters. Анонсът за визитата идва, след като американският президент Доналд Тръмп потвърди, че ще вдигне вносните мита от 10 на 25% за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Заради прекалено бавните темпове на търговските преговори с Китай президентът на САЩ Доналд Тръмп анонсира ставки от 25% и за китайски внос, който досега не се облага с мита.

В Twitter Тръмп написа, че внос на стойност 325 млрд. долара досега не е обложен. По-високите ставки трябваше да влязат в сила от началото на годината, но след среща на Тръмп с китайския президент Си Дзинпин бе договорена отсрочка.

От този момент нататък Съединените щати неведнъж анонсираха, че преговорите вървят много добре и двете страни са близо до сделка. При посещението на китайския премиер Ли Къцян в Европа Тръмп повдигна въпроса за митата на европейските стоки, обвързвайки го с темата за субсидиите за Airbus.
Коментари: 0