Европа се бори да спаси технологичната си индустрия

Франция и Германия водят в надпреварата

Европа се бори да спаси технологичната си индустрия

Снимка: Unsplash

1104 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Европейските страни се надпреварват да спасяват своите стартъпи на фона на предстоящия икономически спад вследствие на коронавирусната криза, пише CNCB .

Франция води в състезанието, след като обяви план за ликвидност в размер на 4 милиарда евро в подкрепа на стартиращите си компании. Пакетът включва краткосрочно рефинансиране, инвестиране във вече планирани кръгове на финансиране и предсрочно изплащане на някои данъчни кредити.

В сряда германското правителство заяви, че ще осигури 2 милиарда евро финансова помощ, за да помогне за поддържането на младите си технологични бизнеси да продължат своето съществуване. Обмисля се и дългосрочен фонд от 10 милиарда евро за компании на следващи етапи на развитие.

Заедно Германия и Франция са лидери в ЕС, що се отнася до най-доброто финансиране на в технологичния сектор. Миналата година те привлякоха съответно 7 млрд. и 5.2 млрд. дилара рисков капита, по данни на Dealroom.

На континента като цяло обаче номер едно е Великобритания, където частните технологични фирми са привлекли рекордните 13.2 млрд. долара финансиране миналата година. В Обединеното кралство, което вече не е член на ЕС, също се носят призиви за спасяване на технологичната индустрия на стартиращи компании, които иначе биха могли да загинат през идните месеци. 

Всичко това се случва на фона на големите смущения в икономическата активност, причинени от пандемията COVID-19. Ситуацията лишава бизнеса от приходи – това се отнася и за редица стартиращи фирми, за които рисковите инвеститори са водещи, но сега и те са на ръба. 

Британското правителство например въведе схема за спешни заеми, за да подкрепи по-малкия бизнес, но представители на технологичната индустрия казват, че много стартиращи фирми са на практика блокирани от програмата, тъй като все още не са печеливши.

Ускорено финансиране 

През последните дни се забелязва натиск върху правителствата в цяла Европа да направят повече за силно засегнатите дигитални компании. 

В Обединеното кралство седем лобистки групи от индустрията изпратиха писмо до министъра на финансите Риши Сунак, в което призовават за създаването на фонд от 300 милиона британски лири (373 милиона долара), за да им бъде помогнато да продължат да функционират, според Sky News.

Предложеният “ускорен фонд” предполага отпусне на заеми, които след това се преобразуват в дялови участия на следващия кръг на финансиране на компанията. Идеята е подкрепена от известни индустриални групи и именити рискови инвеститори. 

Междувременно базираната в Брюксел лобистка група Allied for Startups се надява да убеди Европейската комисия да координира по-добре стартъп програмите за подпомагане. Идеята е изпълнителната власт на ЕС да развърже ръцете на държавите членки, така че да бъде осигурено разумно разпределение на ресурсите с наличните инструменти. 

Такава е и идеята на представителите на българската стартъп екосистема, които миналата седмица също изпратиха становището си до кабинета с надеждата светлините на прожекторите да осветят и тяхната част от икономиката. 

Повече за ситуацията у нас, четете в статията по темата на Economic.bg в петък. 

Подкрепи Economic.bg