Европа се опитва да върне доверието в AstraZeneca

Властите са подложени на все по-голям натиск да премахнат ограниченията за прилагане на ваксината

Европа се опитва да върне доверието в AstraZeneca

Снимка: БТА

Европейските власти са подложени на все по-голям натиск да премахнат ограниченията за прилагането на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca и оксфордския университет, както и да демонстрират подкрепата си за нея.

Ваксина на AstraZeneca

В понеделник Франция промени политиката си за това кой може да получи въпросната ваксина, като препоръча AstraZeneca и на лица между 65 и 74 години със съществуващи здравословни проблеми. Първоначално бе казано, че препаратът е подходящ само за лица под 65 години.

Италия, Швеция и Полша въведоха сходни насоки за възрастови ограничения по отношение на AstraZeneca. Последният ход на Франция подхрани очакванията, че и те могат да последват нейния пример, като препоръчат ваксината и за по-възрастните групи.

Известен имунолог в Германия преди дни призова страната да промени позицията си, повтаряйки коментари на други здравни експерти. В интервю за BBC Карстен Ватцeл, ръководител на Германското общество по имунология, дори подкани канцлера Ангела Меркел да си инжектира ваксината на живо по телевизията, за да покаже, че е безопасна.

Коментарите на Ватцел идват на фона на напрежението във връзка с бавното разпространение на ваксини в ЕС и нарастващото колебливо отношение към продукта на AstraZeneca. Междувременно части от Европа се борят с надигащата се трета вълна от COVID-19, до голяма степен причинена от разпространението на по-инфекциозните нови щамове.

Германска критика

Германският комитет по ваксинация посочи, че преразглежда по-ранните си насоки и скоро може да издаде актуализация. Ръководителят на комисията Томас Мертенс заяви в петък пред телевизионния оператор ZDF, че е „възможно“ ваксината да бъде препоръчана и за лица над 65 години.

Той също така защити комитета от нападките, че е бил твърде критичен към AstraZeneca в момент, когато хиляди дози от нея остават неизползвани в Германия и в Европа като цяло вследствие на общественото недоверие към нея.

Никога не сме критикували ваксината, а само липсата на данни за възрастовата група над 65 години“, каза Мертенс. Той обаче призна, че публичните съобщения за препарата „някак са се объркали“.

Изтъкнати здравни експерти във Франция също осъдиха т.н. „удар по AstraZeneca“, а френският министър на здравеопазването Оливие Веран стигна дотам, че се ваксинира с препарата на живо по телевизията.

Какво се обърка?

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на британско-шведския фармацевтичен гигант и Оксфордския университет през януари. Здравните регулатори на Франция и Германия, наред с други в Европа, позволиха тя да се използва само за лица под 65 години с мотива, че няма достатъчно изследвания за ефективността ѝ сред по-възрастните хора. 

Тази колебливост се изроди в обществено недоверие. AFP съобщи в понеделник, че във Франция са били поставени само 273 хил. дози AstraZeneca от получените общо 1.7 милиона към края на февруари, позовавайки се на данни на Министерството на здравеопазването. Миналата седмица германското министерство на здравеопазването заяви, че в страната са изразходени едва 15% от оксфордските дози, които са били на разположение, предаде Reuters.

Обществените настроения се помрачават донякъде и от...

двусмислените коментари на висши европейски служители

Френският президент Еманюел Макрон, например, бе цитиран през януари да казва пред журналисти, че ваксината AstraZeneca е „псевдоефективна“ за лица над 65 години. 66-годишната Ангела Меркел пък намекна, че е твърде възрастна, за да бъде имунизирана с нея. Думите им обаче противоречат на данните и експертните мнения, според които ваксината е безопасна и ефективна и за хора над 65 години.

След като EMA разреши продукта, се появиха още клинични проучвания и данни от реалното му, приложение сред по-високите възрастови групи, които показаха, че ваксината на AstraZeneca и Oxford University е силно ефективна срещу заразяване с COVID-19. Анализите сочат, че тя помага и за смекчаването на симптомите, така че хората да избегнат хоспитализации и смърт.

Доказано е също така, че ваксината намалява предаването на вируса и решението на Обединеното кралство за отлагане на втората доза – в опит да предложи на повече хора първоначална защита – също дава ефект. Понастоящем Великобритания е ваксинирала над 20 милиона души с първа доза на ваксината, докато Германия е имунизирала малко над 6.3 милиона души (с 4.2 милиона от тези, които са получили първа доза), а Франция е дала поне една доза от ваксината на почти 3 милиона души, сочат последните данни от неделя.

Директорът на Oxford Vaccine Group Андрю Полард заяви във вторник, че реалните данни от Великобритания трябва да се използват за информиране при вземането на решения в други страни в Европа. Запитан дали други страни трябва да разглеждат реални данни от Английското обществено здраве, той отвърна: „Мисля, че научните комитети във всяка от тези страни ще правят точно това през следващите дни“.

Коментари: 0