Европа взима ударно заеми от началото на годината

Инвеститорите преминаха към облигации със среден и по-кратък срок

Европа взима ударно заеми от началото на годината

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Европейските пазари за нов държавен дълг започнаха оживено годината. Опасенията, че ръстът на дълга ще оскъпи набирането на средства за възстановяване от коронакризата като цяло не се сбъднаха и сделките за емитиране на държавни облигации отчетоха най-натовареното първо тримесечие в историята. Общата емисия на облигации от големите емитенти в еврозоната, вкл. и на търговете, възлиза на 373 млрд. евро, според данни на ING, което е с 20% повече от миналата година.

Силният инвеститорски интерес към първичния пазар за нов дълг, подкрепен от програмата за покупки на Европейската централна банка, успокои опасенията, че правителствата ще трябва да платят значително повече за заемите си.

Януари и началото на февруари бяха може би най-горещият първичен пазар, който някога сме имали. Обемите са невероятни“, обяснява за Financial Times Джейми Стърлинг, глобален ръководител за пазарите на дългови капитали в BNP Paribas.

Началото на годината по принцип е най-натовареният сезон за финансиране на правителствата, подкрепен тази година от държавните хазни, които бързат да се възползват от благоприятните условия, преди разходите за заеми да нараснат. Правителствата са набрали повече дългове чрез облигации, отколкото през който и да е тримесечен период някога, с изключение на миналата пролет, в разгара на кризата с COVID-19.

Средната доходност на облигациите от еврозоната от януари достигна 0.75%, в сравнение с 0.94% през първите три месеца на 2020 г., според изчисленията на BNP Paribas. По-ниската доходност от новоиздадени облигации показва, че правителствата все още могат да набират средства на по-ниски цени, въпреки ръста на дълговете.

Рязката разпродажба на глобалните пазари на облигации от средата на февруари, водено от опасенията за инфлация в САЩ, заплаши средата за нови облигации, тъй като инвеститорите бяха изправени пред перспективата новозакупените облигации да паднат в стойност.

Увеличението на доходността на облигациите, произтичащо от САЩ, доведе до „малко преосмисляне“, според Йоанис Ралис, който управлява този тип емисии в JPMorgan.

Инвеститорите, които се натовариха с по-дългосрочен дълг, се сблъскаха с по-рязък спад в цените, тъй като тези по-дълги падежи носят по-голям риск от инфлация. Преоценката на пазарите на облигации дойде по-бързо, отколкото много анализатори очакваха.

Емитентите и търсенето на инвеститорите наскоро преминаха към облигации със среден и по-кратък срок. Търсенето на по-дългосрочния дълг ще се възстанови, но трябва да видим известна стабилност“, добави Ралис.

Коментари: 0