Европейки компании призовават ЕК да вземе мерки срещу Apple

Шефовете на Spotify и Deezer са изпратили писмо до ЕК с призив да се обуздаят „антиконкурентните практики“ на гиганта

Европейки компании призовават ЕК да вземе мерки срещу Apple

Снимка: Pixabay

Група европейски компании поискаха от регулаторните органи в Европейския съюз (ЕС) да спрат тъй наречените от тях „антиконкурентни практики“ от страна на компании като Apple и Amazon. Според информация във Financial Times, „съоснователят на Spotify Даниел Ек и главният изпълнителен директор на Deezer Ханс-Холбер Албрехт са призовали Брюксел да осигури „равнопоставеност“, като обуздае платформите, които „редовно злоупотребяват с благоприятната си позиция“, пише The Verge. 

Двете стрийминг компании са негативно настроени от това, че Apple например предлага 30% намаление от таксите, когато хората се абонират за услуги през AppStore, дори на фона на това, че компанията предлага и собствена музикална услуга. 

Те повдигат въпроса на фона опитите на Европейската комисия (ЕК) да подготви нови правила, които да регулират взаимоотношенията между големите технологични компании с разработчиците и търговците, които разчитат на платформите им. 

Припомняме, че през юни ЕС наложи рекордна досега глоба от 2.4 млрд. евро на Google заради не добри конкурентни практики и несправедливо популяризиране на собствените си услуги. 

Сега доставчиците на музикални услуги в Европа очевидно се надяват, че законодателите в Брюксел биха предприели подобен агресивен ход и към платформи, управлявани от други американски гиганти. 

Съвместното писмо на шефовете на Spotify и Deezer до ЕК е подписано и от редица европейски разработчици и дигитални издатели. 
Коментари: 0