ЕЦБ може да изкупи държавен дълг до €500 млрд.

На срещата на 22 януари ще бъдат обсъдени няколко варианта за количествени улеснения

ЕЦБ може да изкупи държавен дълг до €500 млрд.

 Експертите на Европейската централна банка са представили няколко различни варианта за модел на нова програма за изкупуване на активи пред нейния Управителен съвет. Целта е еврозоната да се предпази от настъпващата дефлация чрез стимулиране на търсенето, се казва в материал на Eubusiness.

Според анализаторите стратезите са представили няколко възможни сценария, които включват закупуване на държавни облигации с максимална стойност до 500 млрд. евро. Създаването на политика на количествени облекчения, чрез изкупуването на инвестиционен клас активи ще е най-обсъжданата стратегия за раздвижване на европейската икономика на срещата на Управителния съвет на ЕЦБ, която ще се проведе на 22 януари.

До момента никой представител от Европейската централна банка не се е наел с конкретен коментар по темата.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви наскоро, че Управителния съвет е задействал създаването на няколко различни варианта за стартирането на политика на количествени улеснения, която ще съдържа широкомащабна покупка на държавни облигации, а по този начин трябва да бъде предотвратено изпадането на еврозоната в низходяща спирала на спад в цените.

Подобни политики вече са успешно прилагани от други централни банки по целия свят, за да се даде тласък на икономиките им. До момента ЕЦБ седи на страна от подобни мерки, най-вече заради икономическите принципи на Германия, които не позволяват печатането на пари, с цел изплащане на държавния дълг.

Според данните от  тази седмица, еврозоната изпада в дефлационна ситуация  за първи път от 2009г. насам, след като цените са спаднали с 0.2% през декември, повлечени надолу от спада на цените на петрола.

За последно потребителските цени са намалели през октомври 2009г. при разгара на световната финансова криза.

Данните за инфлацията подхранватспекулациите, че ЕЦБ ще обяви някаква програма количествени облекчения на заседанието си.  Заявката за увеличаване на търсенето веднага оказаха своя ефект върху европейските борси и те отбелязаха ръст от близо 3% днес.

Коментари: 0