Подготвят закон за финансово оздравяване на общини

Управляващите не са се отказали от идеята за увеличение с 2 пр. п. на подоходния данък за физически лица, което да отива в общинските бюджети

Подготвят закон за финансово оздравяване на общини

Снимка: Министерство на финансите

Автор: Стилиян Гребеничарски

Подготвя се законодателна рамка, която да регламентира процеса на оздравяване на общини с финансови затруднения и ролята на държавата в този процес. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след подписването на меморандум за сътрудничество със Столична община за въвеждане и прилагане на програмно бюджетиране в София.

Идеята на концепцията е общините да прилагат установени в закона мерки за подобряване управлението на финансовия си ресурс, за да могат да разчитат на подкрепа от страна на централния бюджет.

„Ще предложим решение за общини, които не се управляват добре - ако те пожелаят и потърсят финансова помощ от правителството за решаване на техните неудачи, да имат определени ангажименти за структурни мерки, които да подобрят като цяло финансовото им управление", обясни Горанов.

Ще се работи и в посока разпространение на програмните механизми при изготвянето и реализирането на общинските бюджети. Целта е да се повиши ефективността на изразходваните средства и те да се обвързват с ясни критерии за постигнати резултати.

„Всяка община, която прояви интерес, е добре дошла. Всеки кмет и всеки общински съвет, който иска да използва този модел за съставяне и управление на бюджета, ще бъде подпомогнат с всички ресурси на МФ", увери министърът. Той уточни, че програмното бюджетиране не е панацея за ефективното управление на който и да е бюджет, но дава много повече информираност при съставянето и изпълнението му, тъй като съдържа инструменти и техники, които да поддържат връзка между извършените разходи и постигнатите с тях резултати. Подходът ще бъде прилаган и от структурите на централното правителство.

Приоритет в управлението на приходите от местни данъци и такси ще бъде улесняването на гражданите при тяхното плащане. Предстои разработване и внедряване на виртуални ПОС-терминали, а персоналният идентификационен код постепенно ще се използва като основен ключ за достъп и към местните данъчни служби. Пилотни проекти за това са стартирани в София и Пловдив.

Владислав Горанов обяви, че управляващите не са се отказали от идеята си ставката на данъка върху дохода на физическите лица да бъде увеличен с 2 процентни пункта, които да отиват в общинския бюджет. Според него, това решение ще е на дневен ред при подготовката на данъчната кампания за 2016 г. Той заяви, че министерството не е имало достатъчно време, за да работи в тази насока за Бюджет 2015, тъй като той е бил почти готов при формирането на новия кабинет. Това обаче не попречи „на пожар” и без никакво предварително обсъждане да бъдат приети спорните промени в Кодекса за социално осигуряване, засягащи задължителния характер на втория осигурителен стълб.

Коментари: 0