Европейски учени откриха как да подобрят тестването за COVID-19

Откритието ще е от критична важност в момента, когато отпаднат мерките за социална дистанция

Европейски учени откриха как да подобрят тестването за COVID-19

Снимка: Pixabay

2174 ~ 2 мин. четене
Учени от Европейската комисия разработиха нов контролен материал, който ще подобри ефективността на тестовете за коронавирус, така че да не дават отрицателни резултати при заразени хора. В България материалите са вече предоставени на четири акредитирани лаборатории - в София (две лаборатории), Варна и Стара Загора, съобщиха от ЕК.

Скорошно изследване на ЕС показа, че липсата на позитивен контролен материал е едно от основните предизвикателства пред лабораториите за осигуряване на ефективно тестване. Позитивният контролен материал гарантира, че тестовете ще дават верни резултати. По този начин материалът гарантира, че тестовете не дават отрицателни резултати при заразени хора. Материалът представлява синтетична, не-заразна част от вируса.

Материалът ще бъде предоставен на акредитирани лаборатории в държави членки на ЕС. Готови за изпращане понастоящем са 3 000 екземпляра. Материалът е с висока концентрация, поради което много малък обем е достатъчен за контрол на един тест. По този начин един екземпляр от материала предоставя възможност за контрол на до 20 000 индивидуални теста. С 3-те хиляди екземпляра, които ще бъдат предоставени на национални лаборатории, могат да бъдат проверени до 60 милиона теста.

“Това е пример за науката на ЕС в действие – да бъдем в подкрепа и полза на гражданите при криза, точно когато е необходимо и където е необходимо”, коментира еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Тя обясни, че веднага след идентифицирането на проблема съвместният изследователски център към ЕК (JRC) веднага се е заел с неговото решаване. 

“Бързите и ефективни тестове са в основата на нашата стратегия за борба с коронавируса. Работата на учените в Европейската комисия за разработване на нов контролен материал ще позволи проверката на около 60 милиона теста. Това е важен успех на нашите учени, който ще е от критична важност и в момента, в който започнем да намаляваме мерките за социална дистанция”, добави Стела Кириакиду, комисар за здравеопазване и безопасност на храните. 

Подкрепи Economic.bg