ЕК предложи нова система за краткосрочна заетост

Ще бъдат насърчени компаниите, които не правят никакви съкращения

ЕК предложи нова система за краткосрочна заетост

Снимка: БТА

2051 ~ 2 мин. четене
Европейската комисия предлага нова система за краткосрочна заетост, наречена SURE. Нейната цел ще е да подпомогне икономически най-тежко засегнатите от коронавируса страни членки на ЕС. Това обяви в Twitter председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Идеята на SURE е проста – ако няма поръчки и компаниите останат без работа заради временни, външни сътресения, каквото е коронавирусът, те не е нужно да съкращават работници. Ако фирмите изберат да запазят служителите си, дори и да има по-малко работа, в този затруднен период служителите например могат да преминат допълнителни обучения, което ще е от полза както на компанията, така и на работника. За да няма съкращения, държавите ще трябва да субсидират въпросните фирми.

„Научихме си уроците от финансовата криза от 2008 г. Страните членки, които разполагаха с този инструмент, помогнаха на милиони хора да останат на работа и на компаниите да преминат през кризата заедно със своите служители. Това е SURE – подкрепена от държавата краткосрочна работа. Тя смекчи ефектите от рецесията, запази хората на работа и позволи на компаниите да се завърнат на пазара с възобновени сили“, обясни Фон дер Лайен.

„Ние, европейците, страдаме от най-голямата човешка трагедия от войните насам (двете Световни войни – б.р.). Милиони хора не могат да отидат на работа, но те все пак трябва да си купуват храна и да си плащат сметките. Работодателите им плащат заплати, въпреки че в момента компаниите не изкарват пари“, отбеляза още председателят на ЕК.

Урсула фон дер Лайен подчерта, че засега новата програма е предимно за Италия и Испания, но занапред от нея могат да се възползват и други страни членки.
Подкрепи Economic.bg