Европейският съюз реабилитира четири от провинилите се банки

Те са предоставили доказателства на Еврокомисията за „коригиращи мерки“

Европейският съюз реабилитира четири от провинилите се банки

Снимка: Unsplash

1588 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейският съюз допусна до големите си емисии на облигации четири от банките, които досега имаха забрана да управляват такива сделки заради различни нарушения на правилата за конкуренция в последните години. Става дума за JPMorgan, Crédit Agricole, Deutsche Bank и UniCredit, които бяха избрани да менажират издаването на 5- и 30-годишни еврооблигации във вторник. Освен тях, за сделката бе наета и Goldman Sachs, която обаче не се е сблъсквала с подобни регулаторни проблеми. 

Издаденият дълг е част от мегафонда за възстановяване на Европейския съюз за 800 млрд. евро, който има за цел да съживи регионалната икономика и да я направи по-устойчива при нови смущения. ЕС планира да събере 80 млрд. евро за фонда до края на годината, като ще започне редовни търгове за дълг от септември.

Що се отнася до четирите банки, те са реабилитирани от Европейската комисия след предоставяне на доказателства за „коригиращи мерки“, които са предприели във връзка с предишните нарушения. Краткосрочната забрана постави под заплаха съществен нов източник на такси за някои от най-големите банки на облигационните пазари, след като Брюксел се трансформира в един от най-големите емитенти на облигации в Европа.

JPMorgan бе една от четири банки, глобени преди две години за участие в манипулация на валутния пазар между 2007 и 2013 г. UniCredit пък е една от петте банки, за които миналия месец бе установено, че са участвали в картел за търговия с облигации по време на дълговата криза в еврозоната преди десетилетие. Deutsche Bank и Crédit Agricole първоначално бяха изключени след решение от април, че са замесени в друг картел за търговия с облигации.

Огромен интерес

Това е една от първите емисии на Европейската комисия за финансиране на плана и продължава да провокира силно търсене. Инвеститорите са направили над 170 млрд. евро поръчки за 15 млрд. евро облигации във вторник. 9 млрд. евро от тях са в 5-годишни облигации, а 6 млрд. евро – в 30-годишни облигации, предава Financial Times. 

30-годишната облигация e с доходност от около 0.7%, което е малко по-висока доходност от тази на Германия (0.31%), но по-ниска от френските 30-годишни държавни облигации (0.94%).

Това трябва да помогне за облекчаване на опасенията, че огромното предстоящо предлагане на нов дългосрочен дълг на ЕС ще генерира по-високи разходи спрямо тези на страните членки поотделно", смята анализаторът на ING Антоан Буве.Подкрепи Economic.bg