Туризмът повлича света към икономическа катастрофа за $4 трлн.

Ваксинационното неравенство може да усложни ситуацията

Туризмът повлича света към икономическа катастрофа за $4 трлн.

Снимка: Unsplash

6988 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Туристическият сектор изпитва големи затруднения в глобален мащаб, а ударът, който понася заради пандемията от коронавирус, може да доведе до загуба от над 4 трлн. долара за световната икономика в периода 2020 – 2021 г. Това сочи доклад на Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO), в който се изтъква, че здравната криза дава отражение и върху други сектори, тясно свързани с този бранш.

Международният туризъм и секторите около него са претърпели приблизителна загуба от 2.4 трлн. долара през 2020 г. в резултат на пряко и непряко въздействие на резкия спад в ваканционните пътувания по цял свят. Подобни щети може да има и тази година, предупреждава докладът, като отбелязва, че възстановяването до голяма степен ще зависи от темповете на ваксинация в различните държави.

„Усилията, свързани с ваксинацията, трябва да са глобални, за да бъдат смекчени неблагоприятните социални ефекти и да се вземат стратегически решения по отношение на туризма. Трябва да се обмислят и потенциални структурни промени“, заяви изпълняващият длъжността генерален секретар на Органа на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) Изабел Дюран.

Генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили коментира: „Туризмът е спасителен пояс за милиони и напредването на ваксинацията ще окаже подкрепа за безопасното рестартиране на туризма. Ваксинацията е от решаващо значение за възстановяването на работни места и генерирането на така необходимите ресурси, особено в развиващите се страни – много от които са силно зависими от международния туризъм.“

Ваксинационното неравенство е проблем

Заради неравното разпределение на ваксините по света, както и различните темпове на имунизация, туристическите загуби са различни. Според доклада те са по-големи в развиващите се страни. Асиметричното разпространение на ваксини усилва икономическия удар за сектора в развиващите се страни, които могат да допринесат с до 60% от загубите в глобалния БВП.

Очаква се туристическият сектор да се възстанови по-бързо в страни с висок процент на ваксинация – като Франция, Германия, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ. Експертите обаче не мисля, че ще има връщане към нивата отпреди пандемията, както и нормализиране на пътуванията на туристи преди 2023 г., като процесът може да се забави и повече. Основните бариери са ограниченията за пътуване, бавното овладяване на вируса, загубеното доверие на туристите и лошата икономическа среда.

Загубите през 2021 г.

Известно възстановяване на международния туризъм се очаква да има през втората половина на тази година. Въпреки това се прогнозират потенциални загуби между 1.7 трлн. долара и 2.4 трлн. долара през 2021 г. в сравнение с нивата от 2019 г. 

Изчисленията в доклада на UNCTAD се основават на симулации, които улавят ефектите само от намаляването на международния туризъм, а не различни държавни политики за икономически стимули, които могат да смекчат въздействието на пандемията върху сектора. Анализаторите оценяват икономическите ефекти в три възможни сценария.

Първият предвижда намаление със 75% на международните пристигания - най-песимистичната прогноза, която се основава на наблюдаваните ниски нива през 2020 г. В такъв случай спадът на световните туристически приходи може да достигне 948 млрд. долара, което ще доведе до загуба от 2.4 трлн. долара на реалния БВП. Това съотношение варира значително в различните страни, от еднократно до трикратно или четирикратно. То е свързано и с фактори като  безработицата при неквалифицираните служители.

Например, международният туризъм допринася за около 5% ръст при БВП в Турция, докато страната е претърпяла 69% спад на международните туристи през 2020 г. Спадът в приходите от тази дейност се оценява на 33 млрд. долара и това води до загуби в тясно свързани сектори – храни, напитки, търговия на дребно, комуникации и транспорт. Общо производството на Турция е потънало с 93 млрд. долара. Само спадът в туризма допринася за реална загуба на БВП от около 9%, въпреки че той бе частично компенсиран от фискални мерки за стимулиране на икономиката.

Вторият сценарий е по-малко песимистичен и очертава 63% намаление на пътуванията на международни туристи. Третият сценарий разглежда различни темпове на вътрешен и регионален туризъм през 2021 г.

Предполага се, че страните с ниски нива на ваксинация ще отчетат загуби до 75%, а тези с относително високи нива – около 37%.

Загуба на работни места 

Според доклада проблемите в туризма водят до средно 5.5% ръст на безработицата на неквалифицирани служители. Процентите варират в зависимост от значението на туризма за икономиката на различните държави – с отклонения от 0% до 15%. Заплащането на наетите в сектора представлява около 30% от разходите за туристически услуги както в развитите, така и в развиващите се икономики.

Загубите са по-лоши от очакваните

През юли миналата година UNCTAD изчисли, че блокирането на международния туризъм от четири до 12 месеца може да струва на глобалната икономика между 1.2 трлн. и 3.3 трлн. долара, включително с косвените разходи.

Но загубите са по-лоши от очакваното досега, тъй като дори най-лошият сценарий, предвиден от UNCTAD през миналата година, се оказа оптимистичен. Международните пътувания все още са на ниски нива и това продължава 15 месеца след началото на пандемията.

Според UNWTO международните туристически посещения са намалели с около 1 млрд., или 73% между януари и декември 2020 г. През първото тримесечие на 2021 г. Световният туристически барометър на UNWTO посочва спад от 88%.

Развиващите се страни понесоха най-голямата тежест от въздействието на пандемията върху туризма. Те претърпяха най-значителното намаление на пристигащите туристи през 2020 г., което се равнява на между 60% и 80%.

Най-силно ударените региони са Североизточна Азия, Югоизточна Азия, Океания, Северна Африка и Южна Азия, докато най-слабо засегнатите са Северна Америка, Западна Европа и Карибите.Подкрепи Economic.bg