Европейските пазари са „на червено“ заради лошите резултати на бизнеса

H&M отчете 46% спад в продажбите за март и заяви, че очаква загуби през фискалното тримесечие

Европейските пазари са „на червено“ заради лошите резултати на бизнеса

Снимка: Pixabay

404 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейските фондови пазари потънаха в червената територия, изтривайки оскъдните печалби от седмицата, тласкани от слабите резултати на бизнеса, нуждаещ се от помощ, за да издържи на ударите от здравната криза и мерките за ограничаването й, пише Reuters.

Общоевропейският индекс STOXX 600 потъна с 0.4% към 12:22 ч. българско време, а световният MSCI All-Country World Index се понижи с 0.3%. Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI спадна с 0.6%, а японският Nikkei заличи по-ранните си печалби. Американските пазари потънаха с близо 1%, докато фючърсите на суровия Брент се покачиха с 3.64% до 31.03 долара за барел, а цената на американския лек суров петрол (WTI) се понижи с 0.83% до 25.11 долара.

Тръмп заяви, че е разговарял със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и очаква Рияд и Москва да намалят добива на нефт от 25 милиона до 15 милиона барела на ден. Саудитска Арабия съобщи, че ще свика спешна среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Не всички ще преживеят бурята

H&M, вторият най-голям търговец на дрехи в света, отчете 46% спад в продажбите за март и заяви, че очаква загуби през фискалното тримесечие. Въпреки това акциите на компанията, които загубиха 40% от стойността си от края на януари, скочиха със 7%, заради предприетите стъпки за укрепване на ликвидния й буфер и намаляване на оперативните разходи.

Заради блокирането на цели държави, повишаващо риска от продължителен икономически спад в световен мащаб, инвеститорите търсят безопасността на щатския долар и държавните облигации. Броят на заразените от COVID-19 в световен мащаб надхвърля 1 милион, а икономическите последици стават все по-опасни. Прогнозите на Morgan Stanley са, че икономиката на САЩ ще се свие с 5.5% през 2020 г., което е най-лошият резултат от 1946 г. За второто тримесечие се предвижда огромен спад от 38%.

Икономистите очакват реалният БВП на еврозоната да се свие с 43% през второто тримесечие. Макроикономическите показатели започнаха да сигнализират за големите икономическите щети, следствие от здравната криза. В Америка 6.6. милиона души останаха без работа само за миналата седмица. В Испания около 900 000 работници са загубили работата си от средата на март.

Подкрепи Economic.bg