Европейците ще разполагат с неограничен безплатен роуминг

Брюксел с нов план за отпадане на роуминга в ЕС

Европейците ще разполагат с неограничен безплатен роуминг

Европейската комисия излезе с нови предложения за прекратяването на допълнителните мобилни такси за роуминг в рамките на ЕС, след като общественото недоволство я принуди да оттегли предишните предложения.

Европейците от средата на следващата година (15 юни) ще бъдат в състояние да използват своя вътрешен абонамент в държавите-членки на ЕС, без да плащат никакви допълнителни такси, без значение колко дълго те пътуват, потвърдиха от ЕК днес.

Комисията от години обещава да премахне допълнителните такси за роуминг, тъй като се опитва да създаде един истински единен цифров пазар. Усилията й доведоха до постепенно прекратяване на тези допълнителни такси - от 15 юни, 2017 г. Тогава всички ще могат да използват своите телефони в целия ЕС, както го правят вкъщи.

Мобилните оператори ще могат да въведат допълнителен алгоритъм, с който да засичат действия на злоупотреби. Ако преценят, сами ще решават дали да таксуват своите клиенти с малки допълнителни такси за роуминг, става ясно от днешно решение на Европейската комисия. 

За злоупотреба например ще се приема използването на дадена СИМ карта основно в чужбина, недостатъчно използване на карта в дадена държава, от която е закупена, както и както и използването на различни карти от дадена държава, от един и същи гражданин.

Мярката е с цел защитен механизъм за операторите за "злоупотреби". Това означава, че трябва да се приеме план, който да регулира дали потребителите не са закупили СИМ-карти от страни с по-ниски цени, пише Fortune.

Предвижда се и "клауза за устойчивост" в новите предложения, която ще позволи на мобилните оператори, за да не претърпят загуби при новата система да "поискат дерогация и да останат извън системата."

Коментари: 0