Ядливи лъжици заменят пластмасовите

Приборите издържат до 20 минути в гореща супа, чай или кафе

Ядливи лъжици заменят пластмасовите

Напълно нов вид екологични лъжици разработи индиецът и основател на Bakeys Нараяна Пийзапати. Те са изработени от смес от просо, ориз и пшеница и са напълно годни за консумация заедно с храната.

Новите еколъжици са направени в отговор на пластмасовите прибори за еднократна употреба, които в последните години изключително много замърсяват околната среда.


Знаейки че потребителите в Индия изхвърлят около 120 млрд. пластмасови прибори всяка година, Пийзапати е решил да създаде различен вид лъжици за еднократна употреба.

Вече са продадени 1,5 млн. лъжици, като сега тече кампания за обществено финансиране на идеята му чрез Kickstarter. Целта на компанията е да разшири производството в цял свят.


Приборите на Bakeys издържат до 20 минути в гореща супа, кафе и чай. Засега се предлагат три вида – обикновени, сладки и пикантни. Последните са ароматизирани с някои от любимите индийски подправки -  джинджифил-канела, джинджифил-чесън, кимион, целина, черен пипер, джоджен и други.

Лъжиците  са напълно веган и не съдържат генетично модифицирани организми (ГМО). Срокът им на годност пък е от две до три години.

Коментари: 0