Еврото пада заради очакваните нови стимули на ЕЦБ

Златото продължава да пада заради силата на долара

Еврото пада заради очакваните нови стимули на ЕЦБ

Eврото падна до 7-месечно дъно заради очакванията, че ЕЦБ ще увеличи монетарните стимули следващия месец. Повечето големи банки са твърдо на мнение, че единната валута ще падне до паритет срещу долара през следващите месеци, докато Федералният резерв повишава лихвите, а ЕЦБ се движи в обратна посока.

Коментари на председателя на ЕЦБ Марио Драги в петък подсилиха очакванията, че централната банка ще разкрие нови монетарни стимули на следващото си заседание на 3 декември, което поставя под натиск еврото. Драги заяви, че валутната институция е готова да действа бързо, за да подсили инфлацията в еврозоната. Той подчерта промените в програмата за покупки на активи на ЕЦБ и лихвите като възможни средства за спиране спада на инфлацията, която все повече се отдалечава от целите от 2%.

Евро/долар удари през нощта 1.06, което е най-ниско ниво след средата на април. Данни за спекулативните позиции показаха, че залозите остават срещу еврото, но размерът им остава под пика за тази година, което предполага, че има пространство за ново увеличение на тези залози.

Еврото се търгува усилено и в кросовете и удари 4-месечно дъно срещу австралийския долар на 1.4679. Евро/йена спадна и до 130.63, което е 7-месечно дъно.

Доларът от своя страна нарасна този месец срещу еврото и йената след силен доклад за трудовата заетост в САЩ, който увеличи очакванията, че Фед ще повиши лихвите през декември. В събота председателят на подразделението в Сан Франциско заяви, че аргументите са силни за повишение на лихвите следващия месец, докато икономическите данни от САЩ не разочароват. Долар/йена се покачи на 123.22. Миналата сряда двойката удари тримесечен връх от 123.77.


Златото продължава да пада заради силата на долара

Златото увеличи загубите днес и се приближи до почти 6-годишното дъно от миналата седмица. Металът е под натиск заради силата на долара и коментари на представители на Федералния резерв за възможно повишение на лихвите следващия месец. Спот цената спадна до 1070 долара за тройунция, което е 13-ти дневен спад за 16-те работни дни през този месец. Миналата седмица беше достигнато дъно от 1064.95 долара, което е най-ниско ниво след февруари 2010 г.

Спекулациите, че Фед ще повиши лихвите за първи път след десетилетие нараснаха след силния доклад за заетостта в САЩ в началото на месеца. Коментари от представители на Фед увеличиха тези аргументи. По-високите лихви тежат върху златото, тъй като увеличават разходите за поддържане на активи неносещи лихви и в същото време дават сила на долара.

Очакванията са за натиск върху златото, тъй като инвеститорите излизат от позиции преди предстоящото увеличение на лихвите. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 0.18% до 660.75 тона.

В събота председателя на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че аргументите за повишение на лихвите на следващото заседание са силни, докато икономическите данни не разочароват. В петък председателя на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли изказа мнение, че скоро трябва да се вдигат лихвите, тъй като Фед е все по-уверен, че ниската инфлация ще нарасне, а заетостта ще остане стабилна.

Доларът днес свали еврото до 7-месечно дъно, което също навреди на златото. Силният долар прави деноминираното в долари злато по-скъпо за притежателите на други валути.

Другите благородни метали последваха златото и също поевтиняха. Среброто удари 13.92 долара, което е най-ниска стойност след август 2009 г. Платината е близо до 7-годишното дъно от миналата седмица на 840 долара.

Отдел „Анализи валутни пазари“, Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0