Еврото стабилно след коментари от ЕЦБ, йената със спад спрямо долара

Златото се потопи до 4-седмично дъно

Еврото стабилно след коментари от ЕЦБ, йената със спад спрямо долара

Еврото успя да се задържи на стабилни нива спрямо долара след коментарите на двама членове на управителния съвет на ЕЦБ. Според тях институцията е понижила очакванията за разширяване на програмата за количествени улеснения.

Еврото се търгуваше спрямо долара на нива около 1.1019, отстъпвайки от достигнатите по-рано върхове след коментари на Марио Драги и Евалд Новотни – член на управителния съвет на ЕЦБ.

В интервюта за някои печатни медии представители от централната банка заявиха, че ЕЦБ все още не е взела решение за разширяване на количествените улеснения и че всички допълнителни мерки за стимулиране на икономическия растеж остават отворени за дискусия.

Очакванията, че еврозоната ще въведе допълнителни парични стимули, докато Федералният резерв ще прибегне към повишаване на лихвите, подкрепиха движението на щатската валута през последните няколко седмици.

Публикуваните в понеделник данни за производството в САЩ увеличиха апетита за риск на инвеститорите. Индекса на бизнес активността за производствения сектор за октомври е 50.1. Това е понижение спрямо предходния месец, но е над предварителните очаквания на икономисти. Това помогна на долара да поскъпне спрямо йената като по този начин зелените пари възстановиха част от загубите, реализирани по-рано през деня. Щатската валута отбеляза повишение от 0.1% до 120.72 йени.

Еврото също успя да поскъпне спрямо японската валута след публикуването на данните за бизнес активността в производствения сектор за еврозоната. Индекса на промишленото производство в региона за октомври възлиза на 52.3. Очакванията на анализатори бяха за 52.0.

Единната валута отбеляза ръст от 0.2% до 132.97 йени.

Златото се потопи до 4-седмично дъно

Златото падна до 4-седмично дъно в понеделник поради опасенията на инвеститорите, че Федералния резерв може да вдигне лихвите до края на годината. Благородния метал не успя да се възползва от временното поевтиняване на долара.

През последния месец златото успя да поскъпне на фона на опасенията за забавяне на световната икономика както и вероятността Фед да отложи затягането на паричната политика за догодина. Но заседанието на американската централна банка миналата седмица предизвика разпродажба на кюлчета.

Търсенето на злато в Азия отбеляза подобрение в края на миналата седмица. Като причина може да се посочи спада в цената на благородния метал.

Спот цената на метала падна до 1132.35 долара за тройунция, което е най-ниското ниво от 5 октомври. Златото поевтиня с почти 2% през миналата седмица, което е най-лошото седмично представяне за последните девет седмици.

Американските фючърси със срок на доставка през декември паднаха с 0.5% до 1135.90 долара.

Среброто също отбеляза спад. Благородния метал отстъпи с 0.8% до 15.39.

Платината поевтиня с 0.7% до 975 долара.

Паладият е най-големият губещ сред благородните метали. Той се понижи с 4.5% до 642.97 долара за тройунция. Това е най-ниското ниво от пет седмици насам.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0