Езерото Байкал – сърцето на Сибир

Едно от най-красивите чудеса на природата

Езерото Байкал – сърцето на Сибир
5486 ~ 1 мин. четене
Автор: Лора Горовска
Просторно колкото море и дълбоко колкото океан, руското езеро Байкал е едно от най-красивите чудеса на природата в света.

С територия по-голяма от Белгия езерото Байкал побира близо четвърт от световния запас на прясна вода, което е повече от наличността във всички 5 американски езера, взети заедно.

Езерото Байкал е превъзходно творение на природата във всяко отношение. Байкалският басейн е толкова голям, че всички реки на света, взети заедно, ще имат нужда от поне една година, за да го запълнят.

Повече от 300 реки се вливат в езерото, а само една извира от него. Това е река Ангара, която е 1,779 км дълга и се влива в Северен ледовит океан.

Въпреки всички заплахи, които идват от конструкциите на тръбопроводи и човешки дейности, езерото Байкал на практика е недокоснато и запазено от обичайното замърсяване. Това се дължи на неговото изолирано местоположение.

Разположено е в сърцето на Сибир на 3 500 км от Тихия океан и 4 км от Москва. Това географско положение насочва към факта, че до Байкал не се стига лесно.

Пътят до езерото минава през руския град Иркутск, в който е устроена гарата на известната Транссибирска жп линия. В този град има и директни полети до Москва и Пекин.

Независимо от сезона и местоположението, невероятната красота на езерото привлича много художници, фотографи и туристи през цялата година. С уникална флора и фауна и впечатляваща местна култура, „свещеното сибирско море“ е едно от местата, които определено трябва да посетите, пише youramazingplaces.
Подкрепи Economic.bg