Facebook е споделяла данни на потребители и с китайски компании

Партньорствата ще бъдат прекратени, обявиха от компанията

Facebook е споделяла данни на потребители и с китайски компании
Facebook Inc обяви снощи, че има партньорства за споделяне на данни на потребители с най-малко четири китайски компании, включително Huawei, третият по големина производител на смартфони в света, който е подложен на разследване от страна на разузнавателните служби на САЩ във връзка със загриженост за сигурността, предаде Ройтерс.

Компанията заяви, че Huawei, производителят на компютри Lenovo Group и производителите на смартфони OPPO и TCL Corp са сред около 60-те компании от целия свят, които са получили достъп до някои потребителски данни, след подписването на договори за пресъздаване на подобен на Facebook опит за техните потребители.

Членове на Конгреса изразиха безпокойство, след като The New York Times съобщи за практиката в неделя, заявявайки, че данни на приятелите на потребителите биха могли да бъдат достъпни без тяхното изрично съгласие. Facebook отхвърли това и заяви, че достъпът до данни е целял да позволи на потребителите на мрежата достъп до функциите на съответните мобилни устройства.

Повече от половината от партньорствата вече са прекратени, каза Facebook. Компанията допълни, че ще приключи споразумението с Huawei по-късно тази седмица. Тя прекратява и другите три партньорства с китайски фирми.

Китайските телекомуникационни компании са подложени на проверка от представители на разузнаването в САЩ, които твърдят, че те получават възможност за чуждестранен шпионаж и заплашват критична американска инфраструктура, нещо, което китайците систематично отричат.
Коментари: 0