Facebook на 15, или пътят на Зукърбърг от Харвард до днес

Социалната мрежа стартира на 4 февруари 2004 г. от една стая в Харвард

Facebook на 15, или пътят на Зукърбърг от Харвард до днес

Снимка: БТА

Марк Зукърбърг пуска своята социална мрежа Facebook в един понеделник преди точно 15 години, на 4 февруари 2004 г.  Стартирала като студентска идея, днес платформата е може би най-популярният сайт в света, а нетното богатство не създателя ѝ се оценява на 60 млрд. долара.

Напоследък обаче управлението на Зукърбърг е поставено под въпрос, още повече след като стана ясно, че той е знаел за опитите на Русия да се намеси в американските избори за президент от 2016 г. посредством социалната мрежа.

Навръх 15-годишнината на Facebook изданието Business Insider връща лентата назад към началото на кариерата на Зукърбърг и проследява развитието на компанията от времето, когато Зукърбърг обитава общежитията на Харвард до сядането му на горещия стол пред конгресмените в САЩ миналата година, когато бе заставен да даде свидетелски показания.  

Кратък очерк на възходите и паденията на Зукърбърг в ролята му на съосновател и изпълнителен директор на най-голямата социална мрежа в света:   

Facebook стартира на 4 февруари 2004 г. 

Зукърбърг е второкурсник в Харвардския университет, когато създава Facebook с колегите си Едуардо Саверин, Дъстин Московиц, Андрю Макколъм и Крис Хюз. 

Ето как изглежда платформата в началото, тогава наречена „The Facebook”.  

 

Месец след старта ѝ вече половината студенти от Харвард са нейни членове. Междувременно Зукърбърг отпада от университета, за да се съсредоточи върху развитието на бизнеса.  

Компанията се мести в малък офис в Пало Алто, Калифорния, а до май 2005 г. вече има осигурени почти 14 млн. долара финансиране. 

Facebook се радва на бърз растеж, богатството на Зукърбърг също. През 2008 г. влиза за първи път в списъка на световните милиардери на Forbes с нетно богатство от 1.5 млрд. долара. Нещо повече, Зукърбърг е най-младият от всички общо 1 125 милиардери в класацията. 

Същата година бившите състуденти на Марк – Камерън и Тайлър Уинкълвос заедно с Дивя Нарендра, завеждат дело срещу него с обвинението, че е откраднал идеята за Facebook от тяхната социална мрежа Connect U. 

През следващите години Зукърбърг застава зад някои политически каузи, включително за това интернет да стане достъпен по целия свят. 

2012 г. става крайъгълен камък в кариерата на Зукърбърг, тъй като Facebook дебютира на Нюйоркската фондова борса. По онова време това беше най-голямото IPO в историята на технологичната индустрия.

През следващите години той прави няколко стратегически придобивания. През същата 2012 г. Facebook купува Instagram за 1 млрд. долара, а през 2014 – WhatsApp за 19 млрд. долара и компанията за виртуална реалност Oculus за 2 млрд. долара. 
 
До края на 2014 г. богатството на Зукърбърг достига 30 млрд. долара, като през следващите три години ще расте постоянно. 

С 2015 г. той отбелязва нов етап в професионалните си интереси. Заедно със съпругата си Присила Чан стартира „Инициативата Чан Зукърбърг“. Двойката обеща да предостави във времето 99% от акциите си във Facebook за филантропия, за да „насърчи човешкия потенциал и равенството“

През 2017 г. Зукърбърг се впусна в обиколка на Съединените щати, също като политик. Той бе заснет да работи на поточната линия на Ford в Мичиган, да посещава бойното поле от времето на Гражданската война в Мисисипи, да посещава църковна служба в Южна Каролина и още други неща и места. 

По същото време започнаха и сериозните проблеми за Facebook. Компанията бе уличена, че е изиграла ключова роля в разпространението на фалшиви новини и дезинформация по време на президентската кампания в САЩ през 2016 г. 

Точката на кипене бе достигната през 2018 г. В началото на годината стана ясно, че британската Cambridge Analytica е злоупотребила с данните на 87 млн. потребители на Facebook в опит да лобира за Доналд Тръмп. 

Скандалът придоби мащабни измерения и Марк Зукърбърг се яви последователно пред американския Конгрес и Европейска комисия, за да даде свидетелски показания по случая. 

Десет дни след разкритието нетното му богатство спадна от 75 млрд. долара до 62.2 млрд. долата, по данни на Bloomberg.  

Управленските му методи отново бяха поставени под въпрос, след като New York Times разкри, че Facebook е знаела за опитите на Русия да повлияе на президентската надпревара в САЩ. Междувременно платформата стана жертва и най-мащабната кибератака в историята си, при която бяха засегнати десетки милиони потребители. 

Акциите на Facebook поеха стабилно надолу в продължение на месеци и достигнаха дъното си през юли. През ноември Зукърбърг заяви, че няма намерение да се оттегля от поста на главен изпълнителен директор. 

В края на 2018 г. нетното му богатство се сви до 49.4 млрд. долара. Оттогава насам обаче стойността му се възстанови и сега е около 65.6 млрд. долара, което прави Зукърбърг петият най-богат човек в света. 

На 15-я си рожден ден Facebook е изправена пред несигурно бъдеще. Няма съмнение, че Марк Зукърбърг е изминал дълъг път в развитието си през това време. Предстои да видим накъде ще поеме той в бъдеще. 
Коментари: 0