Фалитът на „Олимпик“ се отлага, плащането на обезщетенията също

Отнемането на лиценза на застрахователната компания от кипърския надзор засегна 200 000 българи

Фалитът на „Олимпик“ се отлага, плащането на обезщетенията също
Делото за фалита на кипърската застрахователна компания Olympic Insurance Company Ltd. тръгна с фалстарт, съобщава bTV. Заради спорове около ликвидатора на дружеството, чиято основна дейност беше в България през застрахователя „Олимпик“, делото бе отложено за 26 октомври. Забавянето означава, че изплащането на компенсациите на хората, „изгорели“ с полиците си, също ще се забави.

Отнемането на лиценза на застрахователната компания от кипърския надзор засегна 200 000 българи и около 10 хил. кипърци.

Според временния ликвидатор Павлос Накузи ще са нужни години, за да се установи на колко точно хора компанията дължи пари и колко може да им върне.

Делото беше отложено заради оспорване дали тъкмо Накузи трябва да отговаря за ликвидацията на дружеството.

Казусът „Олимпик” постави под въпрос работата на службата, която следи застрахователите в Кипър. Властите в Никозия отказаха да отговарят на въпроси.

В писмо от Сметната палата са коментирали, че те са засекли проблеми с финансите на „Олимпик” още през 2015 г. и са предупредили надзора.

След това компанията е продадена на „Хиспакол”, зад която стои Дието Гонзалес Алонсо. За него пък са предупреждавали испанските власти. Надзорът обаче разрешава сделката.

Така се стига до това лято, когато се оказва, че на „Олимпик” ѝ се губят над 250 млн. евро.

„Процесът ще отнеме години. Трябва да съберем всички жалби. Не може да планирам на първия просто защото е пръв. Не може и да разделяме клиентите на български и кипърски. Трябва да се плати пропорционално на всички, например 10 цента за всяко дължимо евро”, обясни Накузи.

Журналистът от вестник „Политис” Михалис Теодороу, който разследва казуса „Олимпик”, е категоричен, че надзорът в Кипър има сериозни пропуски. „Ликвидаторът, който сега управлява компанията, беше посочен от Виктория Натар, която ръководи надзора над застрахователите. Така някой, който не иска да се разкрие какво всъщност се случва с „Олимпик”, продължава да я управлява”, заяви той.
Коментари: 0