Турската лира падна от 2-месечния връх

Движението на турската валута е странно на фона на позитивна за страната новина от днес

Турската лира падна от 2-месечния връх
Вчера курсът на турската лира достигна най-силната си позиция спрямо този на долара от два месеца насам. Причината беше започналият в понеделник възход на лирата след решението от петък на Турция да позволи на задържания американски пастор Андрю Брънсън да се върне в родината си.

Днес обаче турската валута пак пое надолу, като към 17 ч. българско време поевтиняването ѝ спрямо американската беше с около 0.15%, а спрямо европейската - с 0.22%.

Падането на лирата изглежда странно и на фона на друга положителна новина. Днес световните медии съобщиха, че Турция се е върнала на международните фондови пазари и е получила оферти на стойност 6 млрд. долара за своите петгодишни деноминирани в долари облигации. Тази новина означава, че компаниите и банките в Турция вече имат по-голям достъп до международните капиталови пазари и могат да взимат заеми при по-изгодни лихви.

Тимъти Аш, старши стратег за развиващите се пазари в компанията Bluebay Asset Management определя всичко това като позитивно развитие за югоизточната ни съседка. По думите му и на турското правителство му се иска това да е „повратен момент в кризата и знак за компаниите и банките да се върнат на пазара”. Въпреки това засега турската лира отново поевтинява.

Коментари: 0