Ципрас поема външното министерство на Гърция

Досегашният министър Никос Коцияс си е подал оставката, „дълбоко наскърбен“ от нападките на колегите си

Ципрас поема външното министерство на Гърция

От ляво надясно: македонският външен министър Никола Димитров, македонският премиер Зоран Заев, гръцкият премиер Алексис Ципрас и вече бившият гръцки външен министър Никос Коциас

Снимка: БТА

След оставката на външния министър Никос Коцияс ведомството ще бъде поето от министър-председателя Алексис Ципрас. Изданието Kathimerini пише, че целта е да се осигури успешното прилагане на споразумението за името с Македония. В изказване пред журналисти премиерът призова политическите сили в Скопие да подкрепят конституционните промени след завършването на дебата, който се провежда в момента в парламента на страната и добави, че Гърция няма да допусне членството на балканската държава в международните институции под името „Република Македония“.

Ципрас благодари на Коцияс за „безценния му принос през всички тези години за повишаването на геополитическата роля на страната“. Министър-председателят обаче добави, че „няма да толерира извъртания и обслужване на лични интереси“.

Kathimerini припомня, че Коцияс си подаде оставката като министър на външните работи в сряда - един ден след напрегната среща на кабинета, по време на която той е влязъл в конфронтация с министъра на отбраната Панос Каменос относно Преспанското споразумение. Лидерът на младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) е против договора със Скопие.

Според твърдения на източници на изданието, Коцияс се е почувствал предаден, след като Ципрас не го е подкрепил в спора с Каменос. Според твърденията, по време на заседанието на кабинета във вторник министърът на отбраната е обвинил външния министър в неразумно управление на тайните средства на ведомството му и в това, че е човек на американския милиардер Джордж Сорос.

Източници, близки до Коцияс, са разкрили, че той се е почувствал „дълбоко оскърбен“ от нападките.
В туит след оставката Коцияс посочи, че Ципрас и още няколко министри са „решили с кого да бъдат“, след което цитира гръцкия поет Динос Кристианопулос: „Те направиха всичко възможно, за да ме погребат – Но забравиха, че аз съм семе“.
Коментари: 0