Близо половината от световното население живее с по-малко от 5,5 долара на ден

Това сочи доклад на Световната банка

Близо половината от световното население живее  с по-малко от 5,5 долара на ден

Снимка: Pixabay

Близо половината от световното население продължава да живее с по-малко от 5,5 долара на ден, независимо от намаляването на бедността като цяло, според доклад на Световната банка, цитиран от Франс прес. 

"Световният икономически напредък позволи да бъде намален броят на хората, живеещи в изключителна бедност, но близо половината от жителите на планетата или 3,4 милиарда души продължават да се сблъскват с големи трудности за удовлетворяване на хранителните си потребности", подчертава банката в комюнике.

Определението за крайна бедност се отнася за хора, живеещи с по-малко от 1,90 долара на ден.

Като цяло бедността е намаляла до 46 процента през 2015 година спрямо 67 на сто през 1990 година, уточнява Световната банка. Крайната бедност е намаляла до 10 на сто през 2015 година спрямо 30 процента през 1990 година.

Благодарение на икономическия растеж обаче сега по-голям дял бедни по света живеят в по-богати страни, изтъкват авторите на доклада. По тази причина е абсолютно наложително да се изготвят допълнителни прагове и да има по-фино възприятие за бедността, за да може борбата срещу нея да бъде по-ефикасна.
Най-добро разпределение на просперитета се наблюдава в района на Източна Азия и Тихоокеанския регион, където доходите на 40 процента от най-бедното население са нараснали средно с 4,7 на сто между 2010 и 2015 година.

И обратното - в Африка южно от Сахара в една трета от страните се наблюдава спад на доходите на 40 на сто от най-бедните. В този регион 84,5 на сто от населението продължава да живее с по-малко от 5,50 долара на ден.

В Близкия изток и Северна Африка броят на хората с по-малко от 1,90 долара на ден се е увеличил, но нивата на крайна бедност са останали ниски, според Световната банка. В този регион обаче през 2015 година е имало повече хора, живеещи с по-малко от 5,50 долара на ден, отколкото през 1990 година.

Световната банка уточнява, че в Съединените щати през 2015 година 3,7 милиона души са били в крайна бедност, което е 1,2 процента от населението.

В България по данни за 2014 година бедните са били 100 000 души или 1,2 процента от населението, според доклада на Световната банка, поместен в сайта на организацията.
Коментари: 0