Инвеститори във Facebook поискаха отстраняването на Марк Зукърбърг

Множество пенсионни фондове настояват за независим председател на борда

Инвеститори във Facebook поискаха отстраняването на Марк Зукърбърг
Няколко публични фонда, притежаващи дялове във Facebook Inc., включително пенсионния фонд в Ню Йорк, подкрепят предложението на акционерите да отстранят главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг като председател на борда на директорите на социалната мрежа.

Щатските фондове на Роуд Айлънд, Илинойс и Пенсилвания, както и контролния фонд в Ню Йорк, се присъединяват към предложението на акционерите, подадено преди това от Trillium Asset Management през юни, съобщиха официални лица днес, цитирани от Wall Street Journal.

Съобщението няма практически последици за Зукърбърг и неговата позиция като изпълнителен директор и председател, защото той държи по-голямата част от акциите на Facebook, които имат т.нар. супер гласове, и те му дават 10 пъти повече от гласовете на останалите акционери. Според последните данни от Facebook неговият дял от акциите във Facebook с право на глас сред инвеститорите е бил 59,9%.

Все пак новината засилва вниманието върху корпоративното управление на компанията след поредица от пропуски и противоречия и отразяват мнението на някои инвеститори, че Зукърбърг се нуждае от допълнителна подкрепа за ръководенето на компанията, коментира изданието.

Предложението на Trillium призова Зукърбърг да се откаже от ролята си на председател заради скандалите около Facebook през последните години, включително разпространението на дезинформация на платформата и ролята й в насърчаването на насилието в страни като Мианмар. Наскоро Facebook разкри и изтичане на данни от 30 млн. акаунта на потребители.

"Да има независим председател на борда е от съществено значение за успеха на Facebook напред след тази бъркотия и за възстановяването на доверието както сред американците, така и на инвеститорите", казва в изявление контрольорът на Ню Йорк Скот Стрингър. Той е надзорник на пенсионния фонд с активи от над 195 милиарда долара, включително 4.7 милиона акции във Facebook, към края на 31 март. Тези акции в момента са на стойност над 745 милиона долара. 

Pennsylvania Treasury притежава 38,737 акции на Facebook. Роуд Айлънд притежава 168,230 акции на Facebook. 

Facebook като цяло струва почти 460 милиарда долара.

Акциите на Facebook са отбелязали спад от около 27% от юли, когато компанията прогнозира по-слаб от очакваното ръст на приходите. Няколко ключови мениджъри, включително съоснователите на Instagram и WhatsApp, напуснаха компанията след противоречия със Зукърбърг и други лидери във Facebook.

Подобно предложение за разделяне на ролята на председател и изпълнителен директор на Facebook е получавало подкрепа от външни инвеститори и в миналото. През 2017 г. малко повече от 50% от подадените гласове предпочитат разделянето на двете длъжности, след като са изключени акциите на 13 изпълнителни директори и членове на борда, включително на самия Зукърбърг.

Това предложението ще бъде гласувано отново на заседанието на акционерите на дружеството през май 2019 г.
Коментари: 0