Фандъкова обеща 1150 лв. основна заплата на шофьорите от април

Столична община ще даде 5.3 млн. лв. допълнително от бюджета

Фандъкова обеща 1150 лв. основна заплата на шофьорите от април
Автор: Вероника Тонева
Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща от 1-ви април основната работна заплата на шофьорите от „Столичен електротранспорт“ и „Столичен автотранспорт“ да бъде 1150 лв. На пресконференция днес Фандъкова обясни,  че това ще коства 5.3 млн. лв. допълнително от бюджета на Столична община, като след внасяне на доклада, мярката предстои да бъде гласувана от общинските съветници.

Първата стъпка за задържане на кадрите и привличане на нови е в изравняването на основните заплати в двете дружества, тъй като до момента служителите в „Столичен електротранспорт“ получават по-високо възнаграждение. Основната заплата в двете общински дружества вече е 1045 лв. , като преди увеличението шофьорите от „Столичен автотранспорт“ са получавали 940 лв. основно възнаграждение. „Разлика има и в бонусната система между дружествата, но и тя ще бъде изравнена“, уточни Фандъкова.

„116 са липсващите ватмани на шофьори и тролеи и 135 са свободните места за шофьори на автобуси“, заяви столичният кмет и допълни, че увеличаване на заплащането и подобряване на условията на труд ще бъдат единствените начини, при които ще се привлекат нови кадри с цел намаляване на часовете извънреден труд. 

Фандъкова обясни, че през февруари има спад на извънредните часове, но заради липсата на шофьори той отново е над разрешените 15 часа. По думите на кмета на София в момента се обсъждат исканията на транспортните синдикати за въвеждане на 3-годишна програма с увеличение на заплатите с минимум 10% на година. „По тази тема ще продължим диалога и преговорите“, допълни Фандъкова. Тя поясни, че шофьорите ще имат и бонус от 100 лв. за добре свършена работа. 

Както Economic.bg писа Столична община ще се опита да привлече шофьори от частния сектор и такива от провинцията, като за целта Фандъкова е възложила ремонт на транспортните общежития в район „Искър“. 

„Някои от исканията граничат с невъзможното – за никого не е тайна, че проблемът с извънредния труд се използва политически в последните месеци и се злоупотребява с исканията на шофьорите“, смята Фандъкова. 
Коментари: 0