Фандъкова игнорира здравния министър, директорът на Четвърта градска остава

Според столичния кмет не е време за оставки, тъй като всеки лекар е важен

Фандъкова игнорира здравния министър, директорът на Четвърта градска остава

Снимка: Красимир Свраков

1972 ~ 2 мин. четене

Сега не е време за оставки. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която отказа да уволни директора на общинската Четвърта градска болница доц. Аркади Иванов. Оставката му беше поискана от здравния министър проф.

Костадин Ангелов от профила си във Facebook, като той направи това преди да е извършена проверка на ситуацията с мъжа с коронавирус, който болницата отказа да приеме.

„Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си „чисти болници“. Няма да стане!“, написа тогава Ангелов и сподели, че е изгледал няколко пъти репортаж по националната телевизия за това как минава едно дежурство на Спешна помощ по време на COVID-19.

"След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кмета Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя - отговорен е мениджърът на лечебното заведение. За отказващите да открият легла - вкарвам в НС законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК. Ок, "чиста болница", но без публично финансиране", завърши коментара си той.

Малко след това директорът на лечебното заведение призна, че е допусната грешка от страна на лечебното заведение, което няма причина да не приема тежко болни „с COVID и без COVID“.

Въпреки установеното нарушение според столичния кмет Йорданка Фандъкова сега не е време за оставки и призова за изчистване на системата от грешките. „Има общо две забавяния от по 30 минути. Един път докато санитарят слезе и един път при разговора на лекаря с директора на болницата. Това разбира се е недопустимо. Смятам обаче, че сега не е време за оставки, защото всеки лекар е важен“, каза тя.

Вътрешната проверка в лечебното заведение е показала, че линейката с чакащия пациент е престояла малко над пред Четвърта градска болница.

Подкрепи Economic.bg