Имотите в София не спират да поскъпват въпреки Covid кризата

Наблюденията на имотните експерти показват, че има три столични квартала, които се отличават с доста голямо увеличение

Имотите в София не спират да поскъпват въпреки Covid кризата

Снимка: Economic.bg/Архив

13980 ~ 3 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Пазарът на имоти е доста стабилен по отношение на цени и обем на сделки. В краткосрочен план не смятам, че ще има промяна и цените няма да паднат. Това каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на консултантската компания за недвижими имоти „Имотека“ по време на онлайн дискусия за пазара на недвижими имоти.

От март месец насам имаше много прогнози, че цените на имотите ще паднат, но на този етап това не се наблюдава. Сега имотите са в страни от фокуса на кризата и не е като през 2008 г. Сега пазарът е доста стабилен. Да, има леко намаление на клиентите, но се запазват обемите на търсене, каза още Атанасова.

Цените не спират да се покачват 

Наблюденията на имотните експерти показват, че има три квартала в София, които се отличават с доста голямо увеличение в средните цени на квадратен метър на годишна база. Това са кварталите "Дружба", "Лозенец" и "Борово".

В "Дружба" е усетено най-сериозното увеличение от 7.23% на годишна база и така средната цена на квадратен метър в квартала към септември 2020 г. е 949 евро/кв.м в сравнение с 885 евро/кв.м през септември 2019 г.

С 6.91% са се увеличили средните цени на квадратен метър в "Лозонец" и там през септември цената е била 1578 евро в сравнение с 1476 евро/кв.м преди година. В "Борово" увеличението на цените също е с над 6%. Имотите в квартала са поскъпнали с 6.45 на сто за година и през септември 2020 г. средната цена на квадратен метър е 1247 в сравнение с 1171 през септември 2019 г.

На другия полюс с най-малко увеличение в средната цена, на която се продават имотите, са кварталите "Младост" (2.29%), "Витоша" (2.58%) и Центъра (2.62%) – традиционно едни от най-предпочитаните места за покупка на имот. Тази тенденция се запазва дори и по време на криза.

„Центърът и по-широкият център, както "Лозенец" и кварталите в южните райони остават предпочитани. Търсят се основно имоти, при които има паркова част и големи междублокови пространства“, споделя един от брокерите в „Имотека“.

Като цяло изводът, който от компанията за недвижими имоти правят е, че има ръст на цените на имотите с 4% при двустайните апартаменти и 7% при тристайните такива в сравнение с 2019 г. Като средната цена на сделка за двустайно жилище е 77 000 евро, а за тристайното 119 000 евро.

Пазарът на жилища по време на криза

Пазарът на жилища в България се промени в няколко аспекта с оглед на кризата. Започнаха да се търсят по-големи жилища, както и къщи, партерни етажи и апартаменти с големи дворове. Освен това започнаха да се правят и по-малко отстъпки от цената – собствениците не са склонни на преговори при обявени пазарни цени. От наблюденията на консултантската компания става ясно още, че на имотния пазар навлиза и т.нар. "Z поколение".

„Това са хората на около 25 години и вече активно навлизат на пазара на имоти. Обикновено това са хора, които са заети предимно в IT сектора, анализират данни и работят в чужди компании и банките им отпускат лесно кредити“, споделя Люба Атанасова. По думите ѝ кредитирането за покупка на жилище е нараснало с 16% през третото тримесечие на годината в сравнение с година по-рано.

Онлайн покупка на имот

Във време на глобална пандемия, когато трябва да се спазват определени правила на физическа дистанция и онлайн бизнес срещите започнаха да се превръщат в нещо нормално и жилищният пазар поглежда натам.

Вече имаме сключени сделки, при които купувач и продавач се срещат чак при самото изповядване на сделката. Купувачът първо разглежда имота чрез видео, а след това има възможност и за виртуална разходка в имота. Такива сделки са сключени в София и във Варна, разказва Люба Атанасова.

Това е и посоката, в която според експертите ще се развива имотният пазар – дигитализацията.

Подкрепи Economic.bg