Фед алармира за „значителни“ уязвимости от пандемията

Tова, което може да започне като парична криза, има шанс да се превърне в нещо по-лошо

Фед алармира за „значителни“ уязвимости от пандемията

Снимка: federalreserve.gov

1968 ~ 2 мин. четене
Федералният резерв на САЩ предупреди, че финансовият сектор е изправен пред „значителни“ уязвимости поради коронавирусната пандемия, докато предприятия и домакинства се борят да оцелеят в обозримо бъдеще с наличието на крехки финанси. 

Въпреки политическите решения в подкрепа на икономиката, в последния си доклад за финансовата стабилност Фед заяви, че глобалната пандемия поставя големи рискове, особено ако тя се окаже продължителна или по-тежка от очакваната. 

„Избухването на COVID-19 крие сериозни рискове за бизнеса от всякакви размери и за милиони домакинства“, заяви централната банка в последното си предупреждение, цитирана от Reuters. По-рано служителите на Фед отбелязаха с известно облекчение, че не финансовата система е източникът на настоящия проблем и с известна помощ от централната банка тя продължи да функционира.

Петъчният доклад обаче обръща внимание на финансовите тежести, които биха могли да възникнат, ако кризата продължи, а домакинствата и предприятията бъдат лишени от заплати и приходи за по-дълго време. Никой от хедж фонд към големите банки за домакинствата не е имунизиран от рискове по изплащане на задълженията си, от разпродаване на активи при нужда, от това да се окаже в несъстоятелност или да види как стойността на активите намалява.

Подобна картина няма да се материализира скоро, успокояват от Фед, отбелязвайки също, че стъпките, предприети за засилване на финансовата система след последната криза, създават буфери, които наред с взетите сега спешни мерки са избегнали най-лошото. „Силните ранни интервенции са ефективни при решаването на стресовете за ликвидност“, заяви гуверньорът на Фед Лаел Брайнард в имейл.

По думите ѝ, основната тревога на централната банка е, че това, което може да започне като парична криза, има шанс да се превърне в нещо по-лошо. Във фокуса на внимание попадат силно задлъжнели предприятия и вероятните проблеми с платежоспособността. 

„Напрежението в балансите на домакинствата и бизнеса от икономическите и финансовите шокове от март вероятно ще създадат нестабилност, която ще продължи известно време.“

Подкрепи Economic.bg