Фед: Щатската икономика ще се свие с над 30%

Според Джером Пауъл няма да настъпи цялостно икономическо възстановяване преди да бъде открита ваксина срещу COVID-19

Фед: Щатската икономика ще се свие с над 30%

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл

Снимка: Twitter/@federalreserve

756 ~ 2 мин. четене

Икономиката на САЩ може да се свие с над 30% през второто тримесечие, но не се очаква това да прерасне в депресия. Възстановяването ще започне през второто полугодие, като прогнозите са тогава брутният вътрешен продукт (БВП) да отечете положителен растеж. Това заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, пише CNBC.

Управителят на централната банка призна, че безработицата все повече напомня за нивото си от 30-те години на миналия век, по време на Голямата депресия, когато е отчетен рекордът от 25% спад. Според банкерът нейният пик ще е между 20 и 25%, а спадът на БВП за второто тримесечие ще нарасне до 30%. Фед очаква бързият и решителен отговор на САЩ, съчетан със силната финансовата система, да тласне икономиката към бързо възстановяване.

Според Пауъл не е възможно да се стигне до нова депресия, още по-малко до размерите на тази от 30-те години на миналия век, тъй като преди пандемията икономиката е била процъфтяваща, банките са имали солидна ликвидност, а властите са взели адекватни мерки в началото на здравната криза.

Растеж през третото тримесечие

„Има голям шанс да бъде отчетен положителен растеж през третото тримесечие. Мисля също така, че през второто полугодие ще се радваме на положителни резултати" сподели Пауъл. „Въпреки това тази година икономиката няма да се върне до състоянието си отпреди пандемията. Възстановяването ще отнеме време", добави експертът.

Американците не трябва да се притесняват, защото Фед и Конгресът вече са предоставили над 3 трлн. долара под формата на финансови стимули и дори работят по още. Освен това причината за спада на БВП е блокирането на цялата държава, а не е заради структурен проблем или "балон" в някой от секторите.

COVID-19 принуди фабриките да преустановят работа, лиши служителите от сигурните им доходи, фалира редица компании и изтри милиони работни места. Над 36.5 млн. американци са подали молби за безработица през последните два месеца и нивото на безработица в момента е 14.7%, като продължава да расте.

„Правителствата и централните банки по цял цвят взеха смели решения, при това изключително бързо, а това определено ще се отрази положително на бизнес активността“, коментира Пауъл. „Имаме достатъчно доказателства, за да очакваме рязък спад на безработицата. Проблемите на пазара на труда ще бъдат решени много по-бързо в сравнение с 30-те години на миналия век“, добави икономистът.

Председателят на централната банка е сигурен, че няма да настъпи пълно възстановяване на икономиката преди да бъде създадена ваксина срещу коронавируса. „Мога да кажа спокойно, че в дългосрочен план БВП на САЩ ще се възстанови и отново ще постигнем разцвета от февруари, дори ще постигнем още по-добри резултати. Убеден съм в това", сподели вижданията си Пауъл.

Подкрепи Economic.bg