Фед обмисля да въведе собствена дигитална валута

Изявлението е на шефа на централната банка в Ню Йорк Уилям Дъдли

Фед обмисля да въведе собствена дигитална валута

Снимка: centralbanking.com

Докато цената на криптовалутите продължава да расте, Федералният резерв - централната банка на САЩ, обмисля да има собствена версия на bitcoin.

На конференция в сряда президентът на Федералния резерв в Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че Фед проучва идеята за собствена дигитална валута, съобщи CNBC. Такъв продукт вероятно би бил добър в бъдеще, обясни той.

Изказването идва, въпреки по-ранни коментари на Дъдли, че bitcoin е "по-скоро спекулативен актив" а не стабилна мярка за стойност.

Докато представителят на централната банка прави изказването си, bitcoin удари нов връх и премина  стойността от 11 000 щ.д.

Дъдли не е първият служител на Фед, който коментира нарастващата популярност на bitcoin.

Директорът на Фед във Филаделфия Патрик Харкър в свое изказване на конференция през септември заяви, че се съмнява, че някога bitcoin ще измести долара, предимно защото няма подкрепата на правителството.

"Тази хартия, която носим в джоба си, която наричаме пари, има стойност само защото вярваме в тази стойност, тъй като вярваме, че правителството стои зад нея. Това е въпрос на доверие", заяви Харкър.

По-рано тази година президентът на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари също изрази скептицизъм за превръщането на bitcoin във валута, въпреки че  блокчейн технологията, която стои зад дигиталната валута "има потенциал" за бъдещо развитие.

Блокчейн технологията е в основата на дигиталните транзакции, ключови за търговията с bitcoin, които не са реални пари, а по-скоро онлайн платежна система.

Коментари: 0