Фед обърка европейските пазари

Трети пореден ден цената на златото върви надолу

Фед обърка европейските пазари

Снимка: Unsplash

4451 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

С нови рекордни стойности започна седмицата на американските фондови пазари. Спекулации относно възможното повишаване на основния лихвен процент в Щатите диктуваха действията през изминалия ден. Макар започвайки със загуби поради тези опасения, S&P 500 завърши сесията с нов връх от 4 255, покачвайки се с 0.18%. Технологичният сектор – един от най-застрашените при евентуално покачване на лихвите – успя да удържи на натиска и се повиши със 104 пункта или 0.74% до стойности от 14 174. Финансовите компании понесоха щетите от предпазливостта сред инвеститорите, натежавайки на Dow Jones, който се понижи с 0.25% до 34 393.

В Европа се очаква решението на Федералния резерв по-късно тази седмица, което доведе до разнопосочни резултати сред главните индекси. Немският DAX завърши със спад от 0.13% до нива от 15 673, след като по-рано през деня записа нов рекорд. FTSE 100 напредна с 0.18%, като на Албиона очакват новости относно локдаун мерките срещу COVID-19.

Възвръщането към стария начин на живот продължава да дава надежда на биковете сред нефта, като цените на WTI удължиха възхода си с ръст от 0.22%, търгувайки се за 71.04 USD за барел. Низходящият тренд при златото продължи за трети пореден ден, достигайки нива под 1 850 USD по-рано през сесията преди да се установи на цени от 1 868 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – Еврозоната и САЩ

Днешният ден ще ни предостави редица данни както от Европа, така и от САЩ. В сутринта ще бъдат обявени нивата на инфлация в Германия според индекса на потребителските цени, а на обяд ще бъде представен търговския баланс за Еврозоната за април. Следобеда ще бъде ни предостави информация относно производствените цени в Щатите, продажбите на дребно и индустриалното производство в страната.

Инструмент на фокус

Alibaba Group

Низходящият тренд при акциите на компанията се задълбочава, особено след като в началото на месеца старата локална подкрепа на нива от около 220 USD се превърна в съпротива. Все пак за биковете сред търгуващите може би има поводи за оптимизъм. Видимо нивата около 210 USD издържат на няколко опита за понижаване, така че пробив на тази подкрепа в дългосрочен план трябва да се вземе под внимание. Допълнително, сегашните стойности се търгуват под 50-периодната експоненциална пълзяща средна, което може да се тълкува, като сигнал за подценяване – нещо, което е визуализирано от RSI индикаторът.

GBP/USD

Валутната двойка се намира в процес на консолидация, не успявайки да се утвърди на нива над 1.4200, което е и локална съпротива от февруари насам. Само дългосрочно установяване над нивото на съпротива би се приело за сериозен сигнал за бичи тренд, особено имайки предвид колко е близо 50 ЕМА до сегашните стойности - макар и  да се явява като дългосрочна подкрепа, близостта на  50-периодната експоненциална пълзяща средна до моментната цена е повод за повишено внимание от възможен низходящ тренд.

Gold

Спот цената на златото претърпява спад въпреки силния възходящ тренд от началото на април. След като се консолидира на нива от около 1900 USD, жълтият метал започна да губи стойност главно поради фундаментални причини, базирани на благоприятното приемане на новините за инфлация. Въпреки това, технически погледаното цената е на път да пресече в низходяща посока 50 ЕМА – подкрепа на досегашния възход. Устрема надолу е възможно да се задълбочи и според MACD индикатора, който наскоро осъществи пресичането на пълзящите си средни – традиционен мечи сигнал.

Nikkei 225

Индексът на най-големите 225 японски компании се намира в повратен момент, тествайки две нива на съпротива. Първото е малко на стойности от около 29 600, откъдето започна временен спад от над 2000 пункта в средата на май. Второто ниво представлява дългосрочна локална съпротива близо до стойности от около 30 000, която не е успешно пробита от февруари насам.  Бавният Стохастик ни показва, че цената е близо до прекупената територия, така че всеки опит за пробив на която и да е от двете нива на съпротива е възможно да доведе след себе си повторен спад.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg