Санкционираният Желязков е поискал да напусне поста си

Заместник – председателят на Бюрото за контрол на СРС се отказва от поста си, след като беше санкциониран по закона „Магнитски“

Санкционираният Желязков е поискал да напусне поста си

Снимка: НБКСРС / Официален сайт

572 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Илко Желязков, чието име е в списъка на санкционираните лица по закона „Магнитски“ и който САЩ определи като „подставено лице“ на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, е подал молба за напускане, съобщава bTV, позовавайки се на свои източници. Той желае да бъде освободен от поста на заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС по собствено желание.

Припомняме, че след наложените санкции Желязков излезе в отпуск за период от една седмица, считано от 31 май. Директорът на Бюрото за контрол на СРС Пламен Иванов тогава коментира, че няма правомощия да уволни Желязков, това може да направи само Народното събрание, което в момента не съществува. Именно заради това уличеният в корупция е депозирал молбата си в деловодството на Народното събрание.

Желязков беше уличен в нерегламентирана дейност, именно докато е в Бюрото по СРС. Според Вашингтон той е предлагал подкупи на държавни служители, от които се е очаквало да му предоставят информация, която след това той е трябвало да предава на Пеевски. Името му се свързва не само със сектор сигурност, но и с енергетика. За две години – до 2014 г. – е член на Съвета на Български енергиен холдинг (БЕХ), а след това cтaвa чacт oт Cъвeтa нa диpeĸтopитe нa ĸoмпaниятa, yпpaвлявaщa cтpoeжa нa бългapo-гpъцĸaтa гaзoвa вpъзĸa, ĸoятo тpябвa дa ocигypи eнepгийнaтa ни нeзaвиcимocт oт Pycия.

Подкрепи Economic.bg