Фериботите в Гърция спират заради 24-часова стачка

Днес ще бъдат прекъснати връзките между островите и континенталната част на страната

Фериботите в Гърция спират заради 24-часова стачка

Снимка: Pixabay

1032 ~ 1 мин. четене
Гръцките фериботи ще останат днес в пристанищата и връзката между островите и континенталната част в страната ще бъде прекъсната. Причината е 24-часова стачка, обявена от влиятелният профсъюз на гръцките моряци.

Заради обявената днес стачка фериботните компании осигуриха допълнителни курсове в неделя, за да отговорят на туристическите нужди преди стачката. 

Профсъюзът на моряците настоява за по-добро заплащане в сектора. Моряците обявиха решението си за стачка, след като не успяха да се споразумеят с работодателите за увеличение от 5% на заплатите. Въпреки двугодишния ръст в отрасъла, работодателите предлагат увеличение само с 1% сега и с още 1% от юни следващата година.

Това е първата стачка в Гърция, след като Гърция обяви, че излиза от кризата. В продължение на осем години в страната имаше сериозни съкращения на разходи и на международни спасителни мерки. Ограниченията в бюджета остават, но премиерът Алексис Ципрас обеща да увеличи минималната работна заплата, която спадна от 760 евро на месец преди кризата до 586 евро днес. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg