Фериботите в Гърция спират заради 24-часова стачка

Днес ще бъдат прекъснати връзките между островите и континенталната част на страната

Фериботите в Гърция спират заради 24-часова стачка

Снимка: Pixabay

Гръцките фериботи ще останат днес в пристанищата и връзката между островите и континенталната част в страната ще бъде прекъсната. Причината е 24-часова стачка, обявена от влиятелният профсъюз на гръцките моряци.

Заради обявената днес стачка фериботните компании осигуриха допълнителни курсове в неделя, за да отговорят на туристическите нужди преди стачката. 

Профсъюзът на моряците настоява за по-добро заплащане в сектора. Моряците обявиха решението си за стачка, след като не успяха да се споразумеят с работодателите за увеличение от 5% на заплатите. Въпреки двугодишния ръст в отрасъла, работодателите предлагат увеличение само с 1% сега и с още 1% от юни следващата година.

Това е първата стачка в Гърция, след като Гърция обяви, че излиза от кризата. В продължение на осем години в страната имаше сериозни съкращения на разходи и на международни спасителни мерки. Ограниченията в бюджета остават, но премиерът Алексис Ципрас обеща да увеличи минималната работна заплата, която спадна от 760 евро на месец преди кризата до 586 евро днес. 
Коментари: 0