29 февруари - датата на високосната година

Вижте няколко любопитни факти за високосната година

29 февруари - датата на високосната година

Снимка: Economic.bg

4385 ~ 1 мин. четене

Датата 29 февруари е символ на високосната година. Терминът за пръв път се появява в Римската империя по време на управлението на Юлий Цезар.

Причина да има високосни години е, въртенето на Земята около Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не точно за 365 дни. Поради това веднъж на 4 години се налага да бъде компенсирана разликата в юлианския и григорианския календари. Този допълнителен ден се добавя към февруари, който става 29 дни, а не 28, и годината се нарича високосна.

Според народните вярвания през високосна година не е хубаво да има разводи и да се сменя работа. Други смятат, че не трябва да се сключва брак, а на 29 февруари не се препоръчва сключването на сделки, воденето на преговори и въобще правенето на сериозни неща.

През високосна година не се носи злато, а сребро. Смята се, че то предпазва от лошия късмет, който може да донесе тази година.

Google също отбелязява датата със забавен дудъл, изобразявайки два заека с номера 28 и 1. След като се кликне върху картинката, се появява трети заек с номер 29, който се намества между тях. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg