Финансовите пазари започват седмицата от добри позиции

Акциите на Uber обаче се сринаха след първичното публично предлагане

Финансовите пазари започват седмицата от добри позиции

Снимка: БТА

376 ~ 3 мин. четене

През последния търговски ден водещите световни индекси покриха голяма част от загубите натрупани през седмицата, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че преговорите относно търговските отношения с Китай са били продуктивни и на този етап ще продължат да се развиват. Индустриалният индекс Dow Jones завърши деня с преднина от 114.01 пункта до 25942.37, след като започна деня с понижение от 358 пункта. Индустриалният индекс S&P 500 добави 0.37 процента към стойността си до 2881.40 пункта, докато Nasdaq Composite записа слабо покачване до 7916.94 пункта.

След дългоочакваното първичното публично предлагане на Uber, при което се набра капитал в размер на $8.1 млрд., акциите на  компанията се сринаха с 6.5% в петък. Въпреки това от Uber казаха, че компанията има голям потенциал за растеж не само в таксиметровия бизнес, но и в логистиката, което подейства окуражаващо на инвеститорите.

Наложените по-високи мита върху китайските стоки, не успяха да попречат на голяма част от европейските индекси да завършат деня на зелена територия. Немският индекс DAX си върна част от изгубеното от предходните дни, като добави 0.72 процента към стойността си, докато френският CAC40 се повиши с 0.27 на сто. Настроенията във Великобритания се различаваха от тези на световните борси, след като индексът FTSE 100 затвори малко под нивото на отваряне с понижение от 0.06%.

Цените на златото се повишиха в петък, като покриха изцяло загубата от началото на седмицата. Инвеститорите се насочиха към стабилни активи като златото, след като съединените щати повишиха тарифите за китайските стоки, което изостри опасенията от глобално забавяне на икономиката. В края на деня златото се търгуваше на цена от 1285.80 долара за тройунция, докато паладият се повиши с повече от 5%. Натискът от пазара върху цената на петрола беше компенсирано от слабото предлагане на нефт, което в крайна сметка доведе до поскъпване с 0.19% до 61.73 долара за барел. Сортът Брент се търгуваше при цена от $70.78.

Началото на седмицата ще остане лишено от важни икономически данни, но някои от членовете на Федералния резерв ще дадат изявления в понеделник. Пазарните участници ще следят в понеделник публичната поява на Ричард Кларида, Ерик Розенгрен и Робърт Каплан, чиято проява е често свързвана с изказвания относно монетарната политика на Фед.

Volkswagen


На фона на политическото напрежение между САЩ и Китай и новите тарифи наложени от САЩ един от най-губещите остана сектора на автомобилостроенето. Негативните настроения повлякоха акциите на Volkswagen, които изпитаха допълнителна съпротива от горната линия на канала, в който се движеха. Низходящото движение изглежда да бъде ограничено от зоната на подкрепа около 130, но пробив под долната граница на канала около €145, може да засили продажбите.

USD/CAD


Валутната двойка срещна силна съпротива при нивото 1.35, където се образува дивергенция, показваща отслабване на движението и възможно обръщане на краткосрочния тренд. Пробив и дневно и затваряне на 4-часова свещ под 50 периодната средна ще ни даде сигнал за продажба, но трябва да се има предвид психологическата бариера при ниво 1.33, която би ограничила понижението.

NatGas


Природния газ формира възходящо движение, което очертава канал и прави пробив над зоната на съпротива, което е колебливи и е нужно потвърждение, за да се възползваме от сигнал за покупка. Индикаторът Стохастик подкрепя развитие на възходящо движение, въпреки че е близо до зоната на свръх купен пазар. Излизане на цената над зоната на съпротива при 2.62 може да бъде използвано като сигнал за покупка.

CAC40


Френският индекс върна част от седмичните си загуби, но индикаторът Стохастик се намира високо в зоната на свръх купен пазар и формира двоен връх, което ни кара да смятаме, че новата седмица може да донесе още продажби. Очакванията ни са за понижение до нивото на подкрепа при 5250 пункта, откъдето да има опит за отскачане и възобновяване на основния тренд.

Коментари: 0