Финландски милиардер с €77 хил. глоба за отнето предимство на пешеходец

В страната санкциите за пътни нарушения се плащат според доходите

Финландски милиардер с €77 хил. глоба за отнето предимство на пешеходец

Солидна глоба от 77 808 евро ще трябва да плати финландският милиардер Анти Аарнио-Вихури за отнето предимство на пешеходец.

Милиардерът обяснил пред съда в Хелзинки, че не е имал време да спре. Инцидентът е станал през миналия март, като Вихури не спрял, въпреки че другите шофьори дали предимство на пешеходеца.

Адвокатите на нарушителя са оспорили наказанието, но искането им не било прието. Сега глобата трябва да бъде платена в 12-дневен срок, в противен случай Вихури е заплашен от затвор.

Сумата едва ли ще е проблем за него, той като състоянието му се оценява на 1,9 млрд. евро.

Именно богатството му е причина за високата глоба. Във Финландия санкциите за пътно-транспортни нарушения се изчисляват на база дохода на съответното лице след плащане на дължимите данъци.

Анти Аарнио-Вихури е сред най-богатите финландци. Сред основните му дейности са търговията с електронна техника, като има участие и в авиационната индустрия.

Друг любопитен факт е, че Вихури е бивш състезател. През втората половина на 60-те години той участва в различни състезания с автомобили Porsche. По-късно създава собствена програма за подпомагане на млади пилоти, пише Vesti.bg

Глобата на милиардера обаче далеч не е най-високата. През 2002 г. един от шефовете на Nokia бе засечен да кара мотоциклета си Harley Davidson със скорост 75 км/ч при разрешени 50. Резултатът за него бе глоба в размер на 116 000 евро. Тогава той заплаши да смени гражданството си, за да не плаща данъци във Финландия. Въпреки оплакването обаче, законодателството в страната не е променяно.

Коментари: 0