Още 5 дни имаме за 5% отстъпка от данъка

Тя може да се ползва при подаване на данъчна декларация онлайн, напомнят от НАП

Още 5 дни имаме за 5% отстъпка от данъка
Остават 5 дни до крайния срок 31 март, в който гражданите могат да получат 5% отстъпка върху данъка за довнасяне, ако подадат декларациите си по електронен път. Отстъпката обаче не може да е повече от 1000 лв., припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). 

Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 2 май. Тогава изтича срокът за подаване на декларацията и внасяне на подоходния данък. 

Досега по електронен път декларациите си са подали 62 500 физически лица, като общо приетите формуляри в цялата страна са 150 000. 

От НАП напомнят още, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). 

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. 

На 31 март изтича и срокът за подаване на фирмените декларации. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1 на сто отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март. 

До момента в цялата страна са приети 345 000 корпоративни декларации, като 265 000 от тях са изпратени по интернет, подписани с електронен подпис. 

Неподаването на корпоративните декларации се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева - за управителя на фирмата.
Коментари: 0